Jarná bylinková regenerácia

Po nevľúdnej zime ľudský organizmus volá po doplnení chybajúcich vitamínov. Jarné otepľovanie so sebou prináša aj zmenu v zložení našej stravy. Vyskúšajte čarovnú silu jarných byliniek...

Bazalka

Čerstvé alebo sušené lístky bazalky sa výborne hodia do šalátov, polievok, paradajkovej šťavy a omáčok. Používame ju i na dochucovanie majonézy, na prípravu bylinkového masla či ňou dochucujeme olivový olej. Skvele dopĺňa jedlá z tekvice, fazule a húb. Bazalkou tiež koreníme mäsité jedlá.

Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pesto:

500 g čerstvých bazalkových listov

SkryťVypnúť reklamu

3 - 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)

100 ml olivového oleja

40 g píniových orieškov

50 g syra parmezán

Soľ, bazalku s cesnakom a olivovým olejom dokonale rozdrvíme v mažiari, pridáme píniové oriešky, soľ, čierne mleté korenie a parmezán. Všetko spolu dôkladne rozdrvíme na hladkú kašu. Pesto uskladňujeme v chladničke.

Oregano

Hodí sa najmä do mastných jedál, lebo zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Koreníme ním najmä rajčiakové, syrové a vaječné jedlá, pizzu, zemiakové polievky a pečené mäso.

Čaj z oregana pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch, pôsobí aj pri nespavosti a bolestiach hlavy.

Zeleninový toast

1/2 cukety

1/2 červenej papriky

1/2 cibule

čierne olivy

2 paradajky

50 g mozzarelly

chlieb (najlepšie celozrnný)

SkryťVypnúť reklamu

maslo

soľ, mletá paprika, oregano

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cuketu očistíme a pokrájame na tenšie plátky. Očistenú papriku, paradajky a mozzarellu pokrájame na kocky, olivy na rezančeky a cibuľu na jemno. Chlieb potrieme maslom, navrch poukladáme plátky cukety. Zmiešame papriku, paradajky, mozzarellu, olivy a cibuľu, osolíme, pridáme mletú papriku a oregano. Zmes rozdelíme na chleby a pečieme asi 8 minút.

Pažítka

Vňať pažítky je neoceniteľná hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, šalátov, polievok. Môžeme ju použiť ako dekoráciu na chlebíčky a podobne.

Pažítka navyše podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ďalej riboflavínu, draslíka, vápnika, fosforu, sodíka, železa a betakaroténu.

SkryťVypnúť reklamu

Bylinkové maslo

V zmäknutom masle rozmiešame nadrobno nakrájanú pažítku. Zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Podávame k pečenému mäsu alebo jednoucho natreté na chlieb.

Petržlen

Petržlen je jednou z mála liečivých rastlín odpradávna používaných aj v kuchyni. Vďaka jemnej chuti a zelenej farbe patrí k najobľúbenejším kuchynským bylinkám. Jeho lístky často zdobia pokrmy v reštauráciách. Nielenže príjemne osviežia dych, ale navyše sú významným zdrojom vitamínov A, B a C, ďalej vápnika, horčíka a železa. Najčastejšie sa používajú najmä čerstvé, menej i sušené lístky. Do jedál sa pridáva tesne pred dovarením alebo ho pridáme už do hotových jedál. Je výborný na mäsá, varené zemiaky, zeleninové polievky, omáčky, šaláty, plnky, nátierky, majonézy, studené misy, hubové a vajcové jedlá, zeleninu, šťavy alebo obložené chlebíčky.

SkryťVypnúť reklamu

Čistiaci čaj

petržlen

žihľava dvojdomá

praslička roľná

rumanček pravý

Z ingrediencií uvaríme čaj, ktorý pôsobí ako doslovný čistič tela - napomáha pri liečbe chorôb chrbtice a pohybových ústrojov, pri poruchách srdcového rytmu a má močopudný účinok.

Mäta pieporná má široké uplatnenie - používa sa čerstvá i sušená vňať, a to do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov. Kombinuje sa najlepšie so šalviou, yzopom, saturejkou a estragónom. Jej výrazná mentolová chuť však najviac vynikne pri príprave čajov a studených nápojov.Šalvia

Čerstvými, ale i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu,

hydinu i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. S rozmarínom dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu. V kuchyni južnej Európy je šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny koreninových zmesí.

SkryťVypnúť reklamu

Púpava

Francúzsky ľudový názov pre púpavu znie "Pissenlit", čo doslovne znamená pocikaná posteľ. Je teda zrejmé, že sa používa na reguláciu funkcie obličiek či na podporu vylučovania obličkových kameňov. Pri dlhodobom užívaní zabraňuje tvorbe žlčových kameňov. Pri liečbe sa používa najmä púpavová šťava z listov, ale i púpavová káva z koreňa či med z kvetov.

Púpavová praženica

4 šálky mladých púpavových listov

1 šálka nakrájanej cibule

1 šáka nakrájanej zelenej papriky

2 šálky jemne nakrájaných húb

1 šálka uvarenej šošovice

1 šálka zeleného hrášku

citronová šťava

soľ

korenie

olivový olej

Na panvici osmažíme cibuľu do ružova. Pridáme papriku, huby, šošovicu a hrášok. Osolíme, okoreníme a ochutíme citrónovou šťavou. Tesne pred dohotovením pridáme starostlivo umyté a osušené púpavové listy, premiešame a krátko osmažíme. Podávame s ryžou alebo chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 586
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 120
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 913
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu