Osteoporóza je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné ochorenie. V dôsledku zlomenín najmä stehennej či bedrovej kosti zostávajú mnohí pacienti celoživotne odkázaní na pomoc blízkych. K podobným úrazom dochádza nielen u najstaršej generácie, ale aj u ľudí okolo päťdesiatky, čiže v produktívnom období života. Oplatí sa preto stravovať s rozumom a poskytnúť telu všetko potrebné na tvorbu a udržanie pevnosti kostrového aparátu.
Vhodná je len vyvážená strava
Vápnik je síce pre silné kosti podstatný, ale dôležitá je aj prítomnosť ďalších vitamínov a minerálov. Napríklad vitamín D umožňuje vstrebávanie vápnika z čreva. Fosfor zase pomáha ukladať ho v kostiach. V prípade jeho nadbytku sa však vápnik vo zvýšenom množstve vylučuje. Vyvážený musí byť aj pomer kremíka, horčíku, medi, bóru, zinku a mangánu a dôležitá pre tvorbu kostnej hmoty je aj prítomnosť vitamínov C, K a B12. Vápnik sa neukladá v kostiach, ale naopak, vo zvýšenej miere vylučuje z tela pri konzumácii takých potravín ako špenát, rebarbora či strukoviny. Nevhodné sú aj kofeínové nápoje, ktoré podporujú vylučovanie vápnika obličkami. Z rovnakého dôvodu soľ, ktorú treba radšej nahrádzať bylinkami - bazalkou, kôprom, majoránom, petržlenovou vňaťou a tymiánom.
Správna strava je dôležitá aj pre dobre fungujúci tráviaci systém. Pri vysokom príjme tukov, rafinovaných cukrov a bielkovín sa trávenie komplikuje a časom vznikajú vážnejšie poruchy, ktoré negatívne ovplyvňujú aj metabolizmus kostí.
Voľme aj sóju a zeleninu
Aj keď sa v súvislosti s osteoporózou odporúča najmä konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov pre obsah laktózy, tomuto ochoreniu sa nedá predchádzať alebo ho liečiť výhradne nadmerným príjmom týchto zdrojov vápnika. Mliečne výrobky majú totiž nízku koncentráciu horčíka a vysoký obsah tukov. Vhodnými nositeľmi vápnika pre takýchto pacientov sú preto aj semená slnečnice, tekvice, ľanu a sezamu, sója, mak a zelenina, ktorú treba konzumovať najmä v surovom stave. Je dobré osvojiť si aj zníženie príjmu mäsa - v týždni nám stačia dva, maximálne tri mäsové obedy pripravené z hydiny, rýb alebo chudého hovädzieho. Desiate a olovranty by mali pozostávať hlavne z čerstvého alebo sušeného ovocia a cereálií. Piť treba najmä minerálne vody a bylinkové čaje.
Nevýhodou je aj nadváha a alkohol
Nepriateľom kostnej hmoty je alkohol, ktorý urýchľuje únik vápnika a vitamínu D z organizmu. Problém osteoporózy súvisí aj so správnou hmotnosťou. Každý kilogram navyše predstavuje dlhodobú záťaž pre pohybový systém a zvyšuje riziko zlomeniny. Nejde o drastické chudnutie, ale zníženie možnej nadváhy na únosnú mieru. Diéty s obzvlášť nízkym energetickým príjmom a nedostatkom vitamínov i minerálov majú za následok katastrofické rednutie kostí. Po skončení hladovky a návrate k bežným stravovacím zvyklostiam sa síce rýchlo vytvára tuk, ale svalová hmota zostáva redukovaná a kosti oslabené.
Človek tak stráca predpoklady pre pohyb ako jeden zo základných pilierov prevencie osteoporózy.
Vitamín mesiaca
Brokolica
pomáha chrániť sa pred rakovinou, najmä hrubého čreva. Prítomné železo pomáha zbaviť sa anémie a pre obsah kyseliny listovej by ju mali konzumovať tehotné ženy, aby znížili riziko rázštepu chrbtice plodu. Brokolica obsahuje aj množstvo antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E, takže kto ju pravidelne zaraďuje medzi obľúbené potraviny, dokáže sa lepšie vyhnúť ochoreniam srdca, mŕtvici a sivému zákalu.
Pre udržanie vzácnych látok by sme ju mali variť vo vode alebo pare a len krátko.
Alžbeta Slováková