Každý rok sa potýkam s rovnakým problémom. V závere zimy, keď už kontrolujem stav jarného šatníka, s hrôzou zisťujem, že sa nezmestím do obľúbených riflí a sukne. Mojím problémom nie je rapídny hmotnostný nárast, ale potrebujem sa 4 až 5 kíl zbaviť rozumne.
Marika,
Bánovce nad Bebravou
Skončilo obdobie zabíjačiek, vianočného a fašiangového hodovania, kedy prevažovala energeticky výdatná strava s vysokým obsahom tukov a cukrov, ktorá spolu s nižšou pohybovou aktivitou zanechala u mnohých, nie len niekoľko nadbytočných kilogramov, ale často aj závažnejšie zdravotné problémy. Je čas na pôst. Má nielen náboženskú podstatu, ale predovšetkým má za úlohu organizmus ozdraviť. Dnes pod termínom pôstne alebo odľahčovacie dni moderná výživa odporúča jedenkrát do týždňa konzumovať len ovocie a zeleninu, najlepšie v surovej forme. Obsahujú málo kalórií, ale veľa vitamínov, minerálov, vlákniny, enzýmov a flavonoidov. Tieto živiny zlepšujú trávenie, črevnú pasáž, redukujú nadváhu, zbavujú organizmus toxínov a tukov, zlepšujú jeho imunitu a regeneráciu. Ale pozor - dlhodobé a hlavne drastické "pôstenie" nie je správne. Vyvoláva únavu, nesústredenosť, psychické napätie, resp. aj vážnejšie zdravotné poruchy. V žiadnom prípade nie je vhodné pre deti, ťarchavé a dojčiace ženy, diabetikov, ľudí chorých, ktorí držia iný typ diéty, ani pre ľudí psychicky chorých. Z pohľadu správnej výživy je určite jeden odľahčovací deň v týždni vítaný, ale hodnotnejšie je, ak každodenná strava je striedma a výdatne doplňovaná zeleninovými prílohami, šalátmi, ovocím.
Ako si udržať primeranú hmotnosť? Kľúčom je správny výživový režim a výber potravín. Pravidelné a optimálne rozloženie stravy do 5 - 6 dávok. Raňajky by mali predstavo
vať 20 percent, desiata 10 percent, obed 35, olovrant 10, večera 20 a druhá večera 5 percent celodenného príjmu energie a živín. Aj menšie množstvo zjedené v jednej či dvoch nárazových porciách má nepriaznivý efekt na stabilitu hmotnosti. Ak je prísun energie do organizmu pravidelný, aj jej odbúravanie je priebežné.
Pri výbere potravín moderné trendy odporúčajú konzumovať denne nízkotučné kyslomliečne výrobky i syry a aspoň 500 g ovocia a zeleniny, dvakrát v týždni chudé mäso, dvakrát ryby, jedenkrát strukoviny
a preferovať celozrnné obilninové výrobky. Výrazne treba obmedziť údeniny, živočíšne tuky, cukry, sladkosti, soľ a korenisté pochutiny.
MUDr. Alžbeta Béderová, CSc, Združenie zdravá výživa