Inšpirujme sa chuťou exotiky

Krajiny orientu nás odjakživa priťahujú svojím nezvyčajným pohľadom na život. Stáročiami vyselektovaná múdrosť o bytí vyšpecifikovala aj rovnaký prístup k stravovaniu človeka. Jedlo by podľa mnohých východných kultúr malo byť súčasťou snaženia o správny

postoj k životnému štýlu. Je v ňom v prvom rade zakomponované hľadanie rovnováhy telesnej i duševnej.

Neodolateľné čínske chute

Najtypickejšie pre túto kuchyňu sú zeleninové zmesi v kombinácii s mäsom, hríbmi a kapustou, v prímorských oblastiach zase pokrmy z morských rýb, mušlí a krabov, ktoré vylepšujú sójovou omáčkou, zázvorom, sezamovou šťavou a zálievkou z rozšľahaných vajec. Absolútnou jednotkou a základom je ryža, ktorú však Číňania pri varení nedochucujú, aby neovplyvnila chuť hlavného jedla. Ale častou prílohou bývajú aj dlhé, opekané a omáčkami ochutené, rezance. Mäso, najmä

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

obľúbená hydina, sa vykosťuje a krája na malé kúsky. To umožňuje stolovať s bambusovými, drevenými alebo kostenými paličkami. Pri varení sa používa zriedka maslo, o to častejšie bravčová masť alebo sójový olej. Číňania obľubujú aj husté polievky a zeleninové šaláty, kde nechýbajú bambusové výhonky alebo huby. Múdrosť čínskej kuchyne spočíva aj v tom, že jedlá sa pripravujú v špeciálnych hlbokých panviciach veľmi krátko, takže sa vyhnú konzumácii mäsa pripraveného na prepálenom tuku a zelenina si uchováva svoje vitamíny a minerálne látky.

Japonci si potrpia na štýl

Obyvatelia japonských ostrovov sa stravujú zdravo, jedia hlavne zeleninu, ryby, morské riasy a ostatné dary mora. Jesť mäso a smažiť ho na oleji Japoncov naučili holandskí a portugalskí prisťahovalci. Pri príprave jedál sa zohľadňuje kalorická hodnota, smotanové omáčky a iné kalorické bomby tu nájdete

SkryťVypnúť reklamu

zriedka. Vychýrená po celom svete je sushi - pochúťka z ryže a surovej ryby s prídavkom zeleniny či vajec a rôznych príchutí. Ale aj iné jedlá sa pripravujú zo sušeného alebo surového rybieho mäsa. Japonci si navyše potrpia aj na vzhľad jedla. Na taniere s obľubou pridávajú zeleninu a ovocie majstrovsky vytvarované do ornamentov a nádherne farebných kvetov.

Indovia nie sú vegetariáni

Aj v Indii sa najčastejšie na stole objavuje ryže, v tomto prípade varená so šafranom s výrazne žltým nádychom. Najznámejšie korenie je však curry, ktoré je zmesou korení, medzi ktorými nesmie chýbať, paprika, klinček, zázvor, muškát, škorica a čierne i kayenské korenie. Ostré curry je pre Indov veľmi dôležité - v ťažkých životných podmienkach ich chráni pred všade prítomnou nákazou. Indovia sa často sýtia rôznymi druhmi chleba z nekysnutého cesta, ktoré pripomínajú skôr placky. Pri príprave mäsa sa na zahustenie používa často smotana a do zmesí sa okrem zeleniny pridávajú aj kúsky ovocia a orechy. Z mäsa pre náboženské dôvody preferujú hydinu, ryby a jahňacie a baranie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Arabi milujú sladkosti

V arabskej kuchyni nechýba zeleniny, množstvo rýb a morských živočíchov. Hydinové a jahňacie mäso sa upravuje na rošte. Ako príloha sa často používajú arabské chlebové placky. Po hlavnom jedle sa podávajú sladké zákusky, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a med. Neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne je olivový olej, zelená petržlenová vňať, píniové semiačka, vzácne korenie kardamón, rímska rasca a kurkuma, ktorá jedlá sfarbuje dožlta.

Kórejčania milujú štipľavé

Kto preferuje ostré korenisté jedlá, určite by mu chutilo v Kórey. Ryža sa kombinuje pri varení s obilninami a podáva sa k upravenému mäsu, rybám a zelenine. Nezvyčajnosť chutí garantujú omáčky z kvasených strukovín. Zelenina sa konzumuje surová, dusená alebo obalená v múke a vajciach a vyprážaná dozlatista. Proti chorobám tráviaceho systému bojujú obyvatelia konzumáciou gimchi, ktoré je bohaté na proteíny, kalcium a železo. Je to vlastne kvasená čínska kapusta, reďkovka alebo uhorka naložená s cesnakom, čiernym korením, zelenou cibuľou a zázvorom a dochutená napríklad surovou rybou. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu