Predjarné strihanie konárov nožnicami (napríklad z jabloní, hrušiek a sliviek) robíme podľa možnosti za slnečných a suchých dní. Keby nastali v noci silnejšie mrazy, odporúča sa ovocné stromy rezať pred obedom, aby menšie rany do večera zaschli. Tento rez je vhodné vykonávať pri teplote do 5 stupňov. Pri väčších mrazoch (pod -10 stupňov) rezné rany namŕzajú a ťažšie sa zaceľujú.
Zo stromov odstraňujeme choré, preschnuté a poškodené konáre, ako aj nevhodné zahusťujúce výhonky, ktoré vyrastajú po silnom zmladení. Zo stromov odstránime zaschnuté staré plody aj listy. Skontrolujeme kmene, najmä so starou kôrou, v ktorej prezimujú škodcovia v zakuklených hniezdach. Z kmeňa ich odstránime kefou, z hlbších špár úzkym špicatým predmetom. Takúto hygienu vykonáme aj na tých drevinách, ktoré sa orezávajú neskoršie, napríklad na broskyniach a marhuliach. Znížime tým nebezpečenstvo šírenia infekcií. Zároveň si ušetríme prácu a výdavky na chemickú ochranu počas vegetácie.
Rez hrubých konárov na kmeni robíme ostrou pílkou. Ak je konár veľký a ťažký, rozpílime ho na viac častí, aby sa nerozštiepil kmeň. Rez musí byť hladký bez narušených okrajov, ak sa nám to nepodarí, zarovnáme ho nožom. Rany hneď po reze ošetríme štepárskym voskom, stromovým balzamom alebo latexom s prídavkom fungicídu. Osvedčené sú aj fermežové olejové farby. Tým ochránime ranu pred infekciou, hubovými chorobami, vodou i vysychaním.
Všetky náradia musia byť očistené od hrdze, starých nánosov a dobre naostrené, aby boli rany bez rozstrapkania, potrhania pletív a bez nanesenia infekcie. Zmladenie starších stromov do nového vytvarovania koruny robíme koncom zimy. Mladé stromčeky všetkých druhov orezávame na jar, keď režeme aj broskyne a marhule, pretože sú citlivejšie na mráz. (var)