Rez a hygiena ovocných stromov

Predjarné strihanie konárov nožnicami (napríklad z jabloní, hrušiek a sliviek) robíme podľa možnosti za slnečných a suchých dní. Keby nastali v noci silnejšie mrazy, odporúča sa ovocné stromy rezať pred obedom, aby menšie rany do večera zaschli. Tento ..

Predjarné strihanie konárov nožnicami (napríklad z jabloní, hrušiek a sliviek) robíme podľa možnosti za slnečných a suchých dní. Keby nastali v noci silnejšie mrazy, odporúča sa ovocné stromy rezať pred obedom, aby menšie rany do večera zaschli. Tento rez je vhodné vykonávať pri teplote do 5 stupňov. Pri väčších mrazoch (pod -10 stupňov) rezné rany namŕzajú a ťažšie sa zaceľujú.

Zo stromov odstraňujeme choré, preschnuté a poškodené konáre, ako aj nevhodné zahusťujúce výhonky, ktoré vyrastajú po silnom zmladení. Zo stromov odstránime zaschnuté staré plody aj listy. Skontrolujeme kmene, najmä so starou kôrou, v ktorej prezimujú škodcovia v zakuklených hniezdach. Z kmeňa ich odstránime kefou, z hlbších špár úzkym špicatým predmetom. Takúto hygienu vykonáme aj na tých drevinách, ktoré sa orezávajú neskoršie, napríklad na broskyniach a marhuliach. Znížime tým nebezpečenstvo šírenia infekcií. Zároveň si ušetríme prácu a výdavky na chemickú ochranu počas vegetácie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rez hrubých konárov na kmeni robíme ostrou pílkou. Ak je konár veľký a ťažký, rozpílime ho na viac častí, aby sa nerozštiepil kmeň. Rez musí byť hladký bez narušených okrajov, ak sa nám to nepodarí, zarovnáme ho nožom. Rany hneď po reze ošetríme štepárskym voskom, stromovým balzamom alebo latexom s prídavkom fungicídu. Osvedčené sú aj fermežové olejové farby. Tým ochránime ranu pred infekciou, hubovými chorobami, vodou i vysychaním.

Všetky náradia musia byť očistené od hrdze, starých nánosov a dobre naostrené, aby boli rany bez rozstrapkania, potrhania pletív a bez nanesenia infekcie. Zmladenie starších stromov do nového vytvarovania koruny robíme koncom zimy. Mladé stromčeky všetkých druhov orezávame na jar, keď režeme aj broskyne a marhule, pretože sú citlivejšie na mráz. (var)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu