Valencia a okolie je v Španielsku dobre známa citrusová oblasť. Pestujú sa tam vo veľkom pomaranče, citróny a mandarinky. Takmer počas celého roka lemujú tieto farebné plody aj cesty a ulice. Pomaranče sa vo valencijskom regióne pestujú na 190-tisíc hektároch.
Teraz toto moderné mesto, známe svojím technologickým parkom Ciudad de Sciencias, vymýšľa, ako by sa ešte dali pomaranče využiť. Tisícky totiž po dozretí zostávajú hniť na stromoch.
Keby sa využívali napríklad ako biologické palivo, znížili by sa tým emisie a chránilo životné prostredie.
Auto na šťavu z pomaranča? Prečo nie. Britský denník The Guardian napísal, že podľa zástupcov mesta sa táto vízia môže stať skutočnosťou. Nahráva jej tiež fakt, že v regióne sa vyrábajú autá značky Ford.
„Máme automobilku a máme pomaranče,“ hovorí o plánoch na výrobu biopaliva šéf plánovania regionálnej vlády Esteban Gonzáles.
Pomaranče sa v okolí Valencie pestujú viac ako dvesto rokov a dodnes sú najlepším produktom na export. Región ročne vyprodukuje 4 milióny ton pomarančov, z ktorých sa väčšina používa na výrobu džúsov. Asi 240-tisíc ton odpadu sa následne predáva ako potrava pre zvieratá. Mohli by sa však využiť aj na výrobu etanolu. Z každej tony odpadu by sa ho dalo vyrobiť asi 80 litrov.
Vo Valencii okrem toho plánujú postaviť nový podnik na výrobu džúsov, čím sa ešte zdvojnásobí odpad z pomarančov na takmer 500-tisíc ton. „To by stačilo na výrobu viac ako 37 miliónov litrov biopaliva,“ vysvetľuje Gonzáles.
Biopalivo by sa predávalo domácim, ktorí by zaň zaplatili asi o 40 percent menej ako za normálny benzín. Mohlo by to pomôcť aj pri plnení španielskeho záväzku do roku 2010 nahradiť 6 percent bežne používaného paliva za bioetanol alebo biodiesel.
Autor: jah