Študenti Gymnázia v Nových Zámkoch si v rámci projektu "Životné prostredie stavia mosty - Mládež v európskom dialógu" vybrali tému ekologickej produkcie. Navštívili rodinnú farmu Mašekov mlyn, kde sa oboznámili s alternatívnymi formami vedenia farmy.
Počuli ste už vtip o tom, že bioprodukty sú produkty, ktoré farmári postrekujú v noci, keď ich nikto nevidí? Je ťažké uveriť, že sa dá v dnešných časoch niečo vypestovať bez použitia chemických postrekov, umelých hnojív, genetických manipulácií a hormónov. Na ekofarmách to funguje.
Ekofarmy predstavujú tradičné pestovanie v ,,novom šate". Prvé vznikli pred tridsiatimi rokmi a sú spojením skúseností našich predkov s technikou a najnovšími vedeckými poznatkami. Existujú dva druhy ekofariem. Prvú skupinu tvoria štátom dotované farmy zamerané hlavne na veľkovýrobu. Druhú predstavujú farmy s menšou rozlohou, ktoré vznikajú z presvedčenia, etických a ekologických dôvodov.
Ekofarmy neboli vytvorené len za účelom produkcie kvalitných potravín, dôležité je aj zachovanie úrodnosti pôdy, údržby krajiny a rozvoj vidieka. V prípade, že ekofarma nie je schopná pokryť náklady na chod farmy, môže sa tiež uchádzať o štátne dotácie. Menšie farmy ponúkajú svoje produkty priamo na farme. Takýto nákup je pre spotrebiteľa lacnejší ako v biopotravinách.
Na Mašekovom mlyne
Bezprostredne po príchode na rodinnú farmu Mašekov mlyn neďaleko mesta Vráble máme možnosť vidieť rozľahlé pole a výbehy s koňmi staroindiánskeho plemena, s kozami a včelie úle. Za sprievodu zvuku neďaleko pracujúceho traktora a štekania strážnych psov nám dcéra majiteľov mlyna, pani Magdaléna Demešová rozpráva o tzv. Solarfeste, stretnutí priaznivcov alternatívnej energetiky. Koná sa každoročne v priestoroch farmy a tematicky je zameraný na obnoviteľné zdroje energie.
Po prechode hlavnou bránou postavenou za mostíkom nad obtokovým ramenom rieky Žitavy sa nám naskytne pohľad na stádo oviec starého maďarského plemena - racka, preháňajúceho sa vo výbehu. Občas okolo nich prebehne aj dvojmesačné žriebä somára domáceho.
Zaujímavosťou farmy je stará kamenná vahadlová studňa, postavená medzi stajňou a výbehom. Studňa poskytuje čistú pitnú vodu pre domácich aj zvieratá. Pani Demešová hovorí o prenosnom laboratóriu, pomocou ktorého v rámci projektu ochrany rieky Žitavy pravidelne kontrolujú kvalitu vody.
Zdravé produkty aj bez chémie
K budovám mlynu vedie cesta cez sad jabloní. Napriek tomu, že jablone neboli nikdy chemicky ošetrované, rodia zdravé jablká. Sad poskytuje úrodu už takmer štyridsať rokov. Snahou všetkých obyvateľov farmy je návrat k prírode a postupné odstraňovanie nedostatkov zapríčinených devastovaním pôdy.
Okrem jabĺk pestujú aj iné druhy ovocia a zeleniny ako napríklad zemiaky, repu, petržlen, mrkvu, rajčiny, papriku, kapustu. Zvláštnosťou je tekvica japonského pôvodu s názvom Hokkaido, ktorá obsahuje veľa bielkovín, vápnika, železa, provitamínu A, vitamínu C a cenných vitamínov skupiny B. Z lekárskeho hľadiska má priaznivé účinky pre organizmus, dokonca napomáha i liečbu rakoviny. Je nenáročná na pestovanie. Nemusí sa šúpať, pretože sa ľahko rozvarí. Možno z nej pripraviť sladké i slané jedlá.
Celý proces pestovania na farme prebieha bez použitia pesticídov, herbicídov a syntetických hnojív. Ako náhrada slúži maštaľný hnoj a kompost.
Pri jabloňovom sade má miesto malá črieda danielov a chliev s mangalicami. Ide o druh pastevného plemena ošípanej dorastajúcej do veľkej hmotnosti a s množstvom zdravého tuku. Spolu s ovcami zabezpečujú druhú časť výroby na farme - živočíšnu produkciu. Tá sa zaoberá spracovaním mäsa, mlieka, medu a ovčej vlny. Mlieko sa zužitkuje na výrobu syra, vlna ako náplň do vankúšov.
Na farme možno využiť alternatívny spôsob platby
Akýmsi návratom do minulosti je aj alternatívny spôsob platby na farme. Ľudia majú možnosť ponúknuť ako protihodnotu za produkty vlastnú prácu, napríklad pomoc pri kosení, vytáčaní medu alebo pri starostlivosti o zvieratá. Komu práca na farme nevonia, môže vymeniť tovar za tovar - med za syr a podobne. Majitelia farmy sa nesnažia o medializáciu biopotravín, skôr sa spoliehajú na dôveru a odporúčania svojej rodiny, známych a zákazníkov. Zisk z predaja prispieva k chodu farmy bez úmyslu finančne sa obohatiť.
Farma poskytuje aj ubytovanie v bývalom mlynárovom dome, najmä počas letných detských táborov, zameraných na ekovýchovu. Priestory tohto domu sa využívajú aj na rodinné oslavy a sympóziá.
Hlavným cieľom manažmentu Mašekovho mlyna je produkovať potraviny v dostatočnom množstve na samozásobovanie ľudí a rodín napojených na farmu. Zároveň chcú zabezpečiť ľudom pracujúcim na farme sociálne a ekonomické podmienky. V budúcnosti by sa Demešovci radi venovali obnove malej vodnej elektrárne, no predovšetkým chcú zachovať a zveľaďovať tento kúsok peknej prírody aj pre ďalšie generácie "Chcem, aby moje deti vyrastali v prírode a vedeli, čo je tráva," dodáva pani Demešová.
Beáta Borbélyová, Andrea Juríková, Dominika Hulová, Ingrida Barusová, Darina Hangyová, Jana Leckéšiová, Jana Viteková, Tímea Vargová, Katarína Luptáková