Jakon (plolymnia mliečolistá - Polymnia sanchifolia) je teplomilná rastlina, ktorá sa pestuje od južných štátov USA po Argentínu. Pochádza z Kolumbie. Od roku 1930 sa pestuje aj v južnej Európe. V našich podmienkach má dlhé, až šesťmesačné vegetačné obdobie. Ako si ho môžeme vypestovať?
Táto trváca rastlina je citlivá na mráz. Má rozkonárenú stonku, ktorá dorastá do výšky takmer 2 metre a má ochlpené laločnaté listy. Žlté úbory kvetov vytvára len výnimočne. Rastlina má dva druhy hľúz: podzemné koreňové hľuzy sú konzumné a menšie stonkové (guľovitého tvaru) slúžia na rozmnožovanie. Rozmnožovacie hľuzy vysádzame v marci až apríli, najlepšie do kvetináčov. Po odznení neskorých mrazov rastliny vysadíme na hriadku. Pôdu kvôli prehriatiu nastielame. Jakon úspešne dopestujeme aj v skleníku. Spon výsadby je od 70 x 60 do 80 x 70 centimetrov. Koreňové (konzumné) hľuzy zberáme od októbra do prvých jesenných mrazov. Uskladňujeme ich v priestoroch, kde nemrzne.
Jakon má nízku energetickú hodnotu, obsahuje inulín, minerálne látky a vitamíny C, PP, B2 a A. Odporúča sa nielen pre diabetikov, ale aj pri redukčných diétach a ochoreniach pečene. Pozitívne vplýva aj na črevnú mikroflóru a imunitný systém.
Hľuzy konzumujeme surové v ovocných šalátoch, napríklad s banánmi či pomarančmi. Môžeme ich aj variť a vyprážať. Stonky sa používajú ako stopkový zeler.
Ján Pavlovkin