Utorok, 9. marec, 2021 | Meniny má FrantiškaKrížovkyKrížovky

Prieskum alebo liga umenia výtvarného dorastu

Považská galéria umenia ponúka ochutnávku pod názvom Ke–ba–bbz kuchyne našich mladých výtvarníkov.

Ke–ba–bb v Považskej galérii umenia v Žiline.Ke–ba–bb v Považskej galérii umenia v Žiline. (Zdroj: Autor)

V žilinskej Považskej galérii umenia otvorili výstavu s gastronomickým názvom Ke-ba-bb­, čo sú hlavne skratky miest, v ktorých pôsobia výtvarné akadémie. Malo ísť o výber tých najlepších ingrediencií zo zimných prieskumov prác študentov. Z názvu sa dalo čakať, že pôjde o ochutnávku aktuálneho vizuálneho umenia slovenského dorastu. To stále rado provokuje, pomenúva a oslovuje v duchu niekedy obsahovo vyprázdneného shockingu.

Žiaľ, mnohokrát sa stáva, že keď vyložia na expozičný stôl galérie len tie najvydarenejšie delikatesy, všakovaké chute sa pomiešajú a príde opačný efekt. Nie vždy sa na reprezentatívnej výstave z prieskumov objavia len tie najlepšie sústa, ocenené školskými komisiami.

Skryť Vypnúť reklamu

Natíska sa tiež otázka, či musia na pôde dnes už provinčnej galérie, ktorá nie je situovaná blízko relevantných akademických centier, saturovať prvú ligu umeleckými výkonmi výtvarného dorastu. A to v časoch, keď sa hlavne na perifériách bolestivo vytráca kvalitná výstavnícka prax. Z ekonomického hľadiska to možno chápať, lebo aj tu platí nekompromisná úmera, čím menšie mená, tým menší rozpočet na výstavu, hlavne že sa v rámci kultúrnej štatistiky niečo deje.

Je potešiteľné, že Považská galéria umenia má výstavu študentských prác z prieskumov vo svojej odbornej profilácii ako jeden z dlhodobých konceptov, čo zaviedlo ešte predošlé vedenie v 90. rokoch. Časom sa stala z prestížnej a ostro sledovanej prehliadky mladého akademického umenia len koncepčne prebratá, tematicky vyprázdnená a nesúrodo vyzerajúca, cyklicky sa opakujúca recepcia. Návštevníkovi z toľkých kulinárskych výkonov hrozí takmer strata chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  2. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  3. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  2. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  3. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  4. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  5. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  6. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  7. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  9. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  10. Nové číslo Historickej revue
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 26 800
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 688
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 558
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 13 515
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 755
  6. Nové číslo Historickej revue 8 804
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 782
  8. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 8 116
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 895
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 460
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu