KRÁLIKY. Podhorská dedina v Kremnických vrchoch pri Banskej Bystrici Králiky, je známa nielen ako jedno z najstarších zimných centier cestovného ruchu, ale aj vychýrenou pálenicou.
Alkohol z rôznych druhov záhradného ovocia v nej už piatu sezónu páli dôchodkyňa, 65-ročná Mária Maliniaková. Rodáčka z Králikov je prvou ženou, ktorá sa zhostila v obci tejto profesie.
Obecná pálenica, postavená v roku 1968, vyprodukuje priemerne ročne asi osem tisíc litrov pálenky. Hlavná sezóna závisí od úrody toho-ktorého ovocia. Štartuje spravidla začiatkom októbra a končí sa v máji. Momentálne idú jablká, slivky si nechávajú živnostníci na marec až máj. „Prichádzajú k nám aj zo vzdialenejších regiónov, napríklad z Horehronia či z Oravy. Hoci v okolí Banskej Bystrice sú ešte tri známe pálenice - v Riečke, Podkoniciach a Čeríne, králická slivovica je povestná,“ povedala Maliniaková, ktorú do remesla páleníčky zaúčal jej predchodca.
„Akohol nepijem. Akurát teraz vždy musím trochu ochutnať na jazyk, aby nevychádzal horký alebo kyslý nápoj. Ale hotový výrobok si
nikdy nedám,“ dodala páleníčka.