Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

V Králikoch je páleníčkou žena

KRÁLIKY. Podhorská dedina v Kremnických vrchoch pri Banskej Bystrici Králik, je známa nielen ako jedno z najstarších zimných centier cestovného ruchu, ale aj vychýrenou pálenicou.

KRÁLIKY. Podhorská dedina v Kremnických vrchoch pri Banskej Bystrici Králiky, je známa nielen ako jedno z najstarších zimných centier cestovného ruchu, ale aj vychýrenou pálenicou.

Alkohol z rôznych druhov záhradného ovocia v nej už piatu sezónu páli dôchodkyňa, 65-ročná Mária Maliniaková. Rodáčka z Králikov je prvou ženou, ktorá sa zhostila v obci tejto profesie.

Obecná pálenica, postavená v roku 1968, vyprodukuje priemerne ročne asi osem tisíc litrov pálenky. Hlavná sezóna závisí od úrody toho-ktorého ovocia. Štartuje spravidla začiatkom októbra a končí sa v máji. Momentálne idú jablká, slivky si nechávajú živnostníci na marec až máj. „Prichádzajú k nám aj zo vzdialenejších regiónov, napríklad z Horehronia či z Oravy. Hoci v okolí Banskej Bystrice sú ešte tri známe pálenice - v Riečke, Podkoniciach a Čeríne, králická slivovica je povestná,“ povedala Maliniaková, ktorú do remesla páleníčky zaúčal jej predchodca.

Skryť Vypnúť reklamu

„Akohol nepijem. Akurát teraz vždy musím trochu ochutnať na jazyk, aby nevychádzal horký alebo kyslý nápoj. Ale hotový výrobok si

nikdy nedám,“ dodala páleníčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 101
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 194
  3. Od Česka až po Jadran 3 980
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 666
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 282
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 237
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 167
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 743
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 548
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


5 h
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


3 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 19 h