Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky
NEZÁVISLÉ LABORATÓRIUM V PRAHE POTVRDILO PREDPOKLAD VÝROBCU, ŽE IŠLO O KRYŠTÁLIKY VÍNANU VÁPENATÉHO

V tatárskej omáčke nakoniec nebolo sklo

Štátna kontrola tvrdí, že konala správne, keď dala výrobok stiahnuť z trhu.

BRATISLAVA. V tatárskej omáčke Hellmann's neboli úlomky skla, ako tvrdila Štátna veterinárna a potravinová správa, ale kryštáliky vínanu vápenatého. Potvrdili to testy nezávislého laboratória molekulovej spektroskopie pražskej Vysokej školy chemickotechnologickej, pri ktorých boli prítomní zástupcovia oboch strán.

Potravinová správa výsledky testov uznala, naďalej však trvá na rozhodnutí stiahnuť výrobok z obehu. „Vo výrobku sme objavili cudzie útvary, ktoré mohli byť pre spotrebiteľa nebezpečné. Museli sme konať rýchlo,“ tvrdí Katarína Fašiangová zo Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločnosť Unilever tvrdí, že kryštáliky vínanu vápenatého vznikajú kryštalizáciou prírodnej konzervačnej látky kyseliny vínnej. Tú omáčka obsahuje na predĺženie lehoty trvanlivosti. „Za najdôležitejšie považujeme potvrdenie nášho predpokladu, že išlo o látku, ktorá nie je pre spotrebiteľov nebezpečná. V nijakom prípade nemôže poškodiť zdravie a nemá vplyv ani na kvalitu výrobku,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Ľubomír Bratko.

Zástupcovia potravinovej správy trvajú na tom, že konali správne. „Rozpútaná diskusia o tom, či je to sklo, alebo kryštáliky kyseliny vínnej, je iba odpútavaním pozornosti od toho, že v omáčke sa našli tvrdé, ostré cudzie častice, ktoré sa vo výrobku nemajú vyskytovať a spotrebiteľ ich tam neočakáva,“ povedala Blanka Šlosárová zo správy.

Skryť Vypnúť reklamu

Generálny riaditeľ Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu Bratislava Kamil Boleček tvrdí, že nebezpečné môžu byť aj kryštály vínanu vápenatého. „Stojíme za rozhodnutím. Našli sme predmety, ktoré imitovali sklo, preto sme výrobok museli zaradiť do výstražného systému,“ hovorí.

Kryštáliky pripomínajúce sklo­ našli potravinári v piatich štvrťkilových baleniach omáčky s dátumom spotreby 27. marca 2007. V sobotu výrobca celú šaržu stiahol z predaja.

Nebol čas úlomky do hĺbky analyzovať

O testovaní údajne nebezpečnej omáčky Hellmann's sme sa rozprávali s vedúcou oddelenia hygieny potravín Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu Bratislava KATARÍNOU FAŠIANGOVOU.

Ako ste sa o údajnom skle v omáčke dozvedeli?

Skryť Vypnúť reklamu

„Upozornila naň spotrebiteľka, ktorá si omáčku kúpila v jednom z bratislavských obchodov v sobotu 10. 2. V nedeľu omáčku použila pri varení a na ostrý predmet pripomínajúci sklo narazilo jej dieťa. Spotrebiteľka upozornila potravinovú správu cez email, nám sa s ňou podarilo skontaktovať až vo štvrtok. Hneď po zistení podrobností inšpektori z predajne odobrali všetkých päť balení omáčky, ktoré v obchode boli a doručili ich na analýzu. V piatok doobeda sme z každého balenia izolovali do desať úlomkov pripomínajúcich sklo vo veľkosti 0,5 až 2 milimetre.“

Na základe čoho ste určili, že ide o sklo?

„Podnet vzišiel zo sťažnosti spotrebiteľa na sklo. Keďže bol piatok, museli sme konať rýchlo, aby v prípade nebezpečenstva neostal výrobok celý víkend v obehu. Úlomky sme podrobili akreditovanej senzorickej analýze, ktorá rýchlo odhalí problém. Päť odborníkov skúmalo úlomky pomocou zmyslov, najmä zraku a hmatu. Všetkých päť usúdilo, že ide o úlomky ­skla. Preto sme hneď začali aj s ďalšími doplnkovými analýzami.“

Skryť Vypnúť reklamu

Dokázali jednoznačne prítomnosť skla?

„V zložení výrobca uvádza kyselinu vínnu, ktorá môže kryštalizovať. Bežné okyslovadlá sa v priebehu pár minút rozpustia vo vode, preto sme úlomky rozpúšťali v zohrievanej vode i v etanole. Kryštálmi to ani nepohlo. Úlomky sme vystavili ­­96 % kyseline sírovej, v ktorej sa ­sklo nerozpúšťa. Úlomky opäť zostali nezmenené.“

Bolo nevyhnutné výrobok okamžite stiahnuť z obehu?

„Samozrejme. Diskusie o tom, či to bolo sklo, alebo niečo iné, odvádzajú od podstaty problému. Vo výrobkoch sme našli nebezpečné cudzorodé útvary, ktoré pri konzumácii mohli mechanicky poškodiť sliznicu a zažívací trakt. Keby sme čakali na potvrdenie skla vyššími analytickými metódami, do pondelka a cez víkend by sa niekto v súvislosti s požitím výrobku zranil, bolo by to ohrozenie spotrebiteľa. Aj keby išlo o kryštály vínanu vápenatého, boli to ostré cudzie predmety, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako je možné, že dve akreditované laboratória prišli s odlišnými výsledkami?

„Testy u nás boli zamerané na rýchle odhalenie možného rizika. Laboratórium oslovené výrobcom používalo iné metódy. Pre nás bolo dôležité časové hľadisko, nemohli sme si dovoliť do hĺbky pátrať, o čo presne ide. Podstatné bolo, že sme v potravine našli predmet, ktorý mohol byť nebezpečný.“


Kliknite - obrázok zväčšíte.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  2. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  5. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  7. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  8. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  9. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  10. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 389
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 077
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 668
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 625
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 557
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 462
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 250
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 118
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 2 506
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 2 375
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rory Sabbatini.

Golfistovo tetovanie vyvoláva otázky, vraví expert na extrémizmus.


a 1 ďalší 3 h
Emma Zapletalová.

Sledujte 10. deň olympiády minútu po minúte.


Sportnet 15 h
Dole vodou so Samom Marcom

Pandémia sa raz skončí. Čo bude potom?


23 h