BRATISLAVA. Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vo štvrtok objavil v syre Niva Pilos v dúbravskej predajni Lidl nebezpečnú baktériu Listeria monocytogenes, nariadil stiahnutie syra z obehu. Hygienici odporúčajú spotrebiteľom, ktorí syr kúpili, nekonzumovať ho. A to aj napriek tomu, že testy zatiaľ nepotvrdili, či obsahoval nepovolené množstvo baktérie.
Úrad testuje aj ďalšie potraviny, mliečne výrobky vo vybraných prevádzkach po celej krajine kontroluje aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Baktéria totiž môže spôsobiť nebezpečné ochorenie listeriózu, na následky ktorého vlani v Čechách zomrelo 14 ľudí. Jedenásť z nich malo priemerný vek 71 rokov, tri ženy potratili vo vysokom štádiu tehotenstva.
Nebezpečné sú aj ryby
Český denník MF Dnes včera zverejnil výsledky testov, ktoré potvrdili baktériu aj v údených lososoch spracovávaných v Nemecku a Poľsku. Množstvo baktérie mnohonásobne prevyšovalo prípustný limit.
České úrady už prostredníctvom systému rýchleho varovania na nebezpečné potraviny upozornili všetky krajiny Európskej únie. Na slovenský trh sa tieto ryby podľa potravinovej správy pravdepodobne nedovážajú. „Napriek tomu inšpektori už vykonávajú kontroly, či sa tento produkt v obchodnej sieti predsa len nenachádza,“ povedal Martin Chudý zo správy.
Potraviny musia zničiť
Či syr Niva českej spoločnosti Madeta obsahoval nepovolené množstvo baktérie, bude Úrad verejného zdravotníctva vedieť v pondelok. Spoločnosť Madeta tvrdí, že syry testovala v závodnom laboratóriu a „boli v poriadku“.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec si myslí, že je správne výrobok stiahnuť z obehu, aj keď nie je jasné, či boli skutočne prekročené prípustné limity. „Ak existuje zdravotné riziko, je takéto rozhodnutie namieste,“ tvrdí.
Ak sa preukáže, že vo výrobku je neprípustné množstvo baktérií, musí sa zničiť. V Česku po vypuknutí epidémie vlani pred Vianocami skončili v kafilériách tony plesnivého syra.
Baktéria sa našla aj v pochúťkových šalátoch, mäkkých salámach, paštétach, tlačenkách a aspikoch.
Na Slovensku veterinárna a potravinová správa v roku 2005 odhalila výskyt baktérie v deviatich mliečnych a 11 mäsových výrobkoch. „Vo všetkých prípadoch bolo nariadené stiahnutie výrobkov z trhu, pozastavenie ich výroby, nariadená bola aj okamžitá dekontaminácia a opatrenia na zlepšenie hygieny v prevádzkach,“ povedal Chudý.
Baktéria zabíja slabých
Baktéria sa na človeka prenáša najmä kontaminovanou potravou, najčastejšie mliečnymi výrobkami alebo tepelne nespracovaným mäsom.
Prenáša sa aj priamym stykom s chorými zvieratami alebo kúpaním vo vode znečistenej výkalmi. „Pri vzniku ochorenia počas tehotenstva sa od matky môže nakaziť plod,“ upozorňuje infektologička banskobystrickej fakultnej nemocnice Darina Budajová.
Príznaky ochorenia sa začnú prejavovať po 1 až 4 týždňoch, pre zdravých ľudí však listerióza nemusí byť nebezpečná a stačia bežné antibiotiká. Životu nebezpečná je však pre ľudí s oslabenou imunitou, napríklad alkoholikov alebo ľudí chorých na AIDS. U tých je riziko nákazy listeriózou tristokrát vyššie ako u zdravého človeka.
Ohrození sú aj novorodenci a starí ľudia, u tehotných žien môže baktéria spôsobiť predčasný pôrod alebo potrat. „Vo vážnejších prípadoch môže ochorenie viesť k otrave krvi, zápalu mozgových blán a smrti,“ hovorí Budajová.
Vlani na následky listeriózy zomrel jeden človek, štyri ochorenia mali ťažký priebeh.