Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Hygiena nevie, či je syr nebezpečný

Hygienici na Slovensku i v Čechách v posledných dňoch objavili v potravinách nebezpečnú baktériu spôsobujúcu ochorenie listerióza. U susedov už na následky choroby zomrelo 14 ľudí. Na Slovensku epidémia zatiaľ nehrozí.


BRATISLAVA. Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vo štvrtok objavil v syre Niva Pilos v dúbravskej predajni Lidl nebezpečnú baktériu Listeria monocytogenes, nariadil stiahnutie syra z obehu. Hygienici odporúčajú spotrebiteľom, ktorí syr kúpili, nekonzumovať ho. A to aj napriek tomu, že testy zatiaľ nepotvrdili, či obsahoval nepovolené množstvo baktérie.

Úrad testuje aj ďalšie potraviny, mliečne výrobky vo vybraných prevádzkach po celej krajine kontroluje aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Baktéria totiž môže spôsobiť nebezpečné ochorenie listeriózu, na následky ktorého vlani v Čechách zomrelo 14 ľudí. Jedenásť z nich malo priemerný vek 71 rokov, tri ženy potratili vo vysokom štádiu tehotenstva.

Skryť Vypnúť reklamu

Nebezpečné sú aj ryby

Český denník MF Dnes včera zverejnil výsledky testov, ktoré potvrdili baktériu aj v údených lososoch spracovávaných v Nemecku a Poľsku. Množstvo baktérie mnohonásobne prevyšovalo prípustný limit.

České úrady už prostredníctvom systému rýchleho varovania na nebezpečné potraviny upozornili všetky krajiny Európskej únie. Na slovenský trh sa tieto ryby podľa potravinovej správy pravdepodobne nedovážajú. „Napriek tomu inšpektori už vykonávajú kontroly, či sa tento produkt v obchodnej sieti predsa len nenachádza,“ povedal Martin Chudý zo správy.

Potraviny musia zničiť

Či syr Niva českej spoločnosti Madeta obsahoval nepovolené množstvo baktérie, bude Úrad verejného zdravotníctva vedieť v pondelok. Spoločnosť Madeta tvrdí, že syry testovala v závodnom laboratóriu a „boli v poriadku“.

Skryť Vypnúť reklamu

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec si myslí, že je správne výrobok stiahnuť z obehu, aj keď nie je jasné, či boli skutočne prekročené prípustné limity. „Ak existuje zdravotné riziko, je takéto rozhodnutie namieste,“ tvrdí.

Ak sa preukáže, že vo výrobku je neprípustné množstvo baktérií, musí sa zničiť. V Česku po vypuknutí epidémie vlani pred Vianocami skončili v kafilériách tony plesnivého syra.

Baktéria sa našla aj v pochúťkových šalátoch, mäkkých salámach, paštétach, tlačen­kách a aspikoch.

Na Slovensku veterinárna a potravinová správa v roku 2005 odhalila výskyt baktérie v deviatich mliečnych a 11 mäso­vých výrobkoch. „Vo všetkých prípadoch bolo nariadené stiahnutie výrobkov z trhu, pozastavenie ich výroby, nariadená bola aj okamžitá dekontaminácia a opatrenia na zlepšenie hygieny v prevádzkach,“ povedal Chudý.

Skryť Vypnúť reklamu

Baktéria zabíja slabých

Baktéria sa na človeka prenáša najmä kontaminovanou potravou, najčastejšie mliečnymi výrobkami alebo tepelne nespracovaným mäsom.

Prenáša sa aj priamym stykom s chorými zvieratami alebo kúpaním vo vode znečistenej výkalmi. „Pri vzniku ochorenia počas tehotenstva sa od matky môže nakaziť plod,“ upozorňuje infektologička banskobystrickej fakultnej nemocnice Darina Budajová.

Príznaky ochorenia sa začnú prejavovať po 1 až 4 týždňoch, pre zdravých ľudí však listerióza nemusí byť nebezpečná a stačia bežné antibiotiká. Životu nebezpečná je však pre ľudí s oslabenou imunitou, napríklad alkoholikov alebo ľudí chorých na AIDS. U tých je riziko nákazy listeriózou tristokrát vyššie ako u zdravého človeka.

Ohrození sú aj novorodenci a starí ľudia, u tehotných žien môže baktéria spôsobiť predčasný pôrod alebo potrat. „Vo vážnejších prípadoch môže ochorenie viesť k otrave krvi, zápalu mozgových blán a smrti,“ hovorí Budajová.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlani na následky listeriózy zomrel jeden človek, štyri ochorenia mali ťažký priebeh.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Know-how študenta: Zažiť, získať prax a spoznať svet
  2. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  5. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 580
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 423
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 270
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 047
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 646
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 460
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 109
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 062
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 920
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 578
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu