Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Jablká nestratili živiny ani chuť

Vďaka teplému počasiu zostali jablká na stromoch svieže.

Jablká na stromoch zostali svieže.Jablká na stromoch zostali svieže. (Zdroj: SME – JÁN KROŠLÁK)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. V rozľahlej záhrade botanika Gejzu Sámela v Banskej Štiavnici stále svietia na stromoch červené a svieže jablká.

Časť úrody necháva na stromoch vždy, či už je zima mierna, alebo tuhá. Tento rok je však počasie také neobvyklé, že si z nich denne chodí nabrať do záhrady. Hovorí, že je to omnoho lepšie, ako keby ich skladoval v pivnici. „V pivničných priestoroch jablká neraz začnú vysychať a šúveria sa. Netradičná zima však jablká na stromoch zakonzervovala,“ hovorí.

Odborník, ktorý dlhé roky učil na strednej lesníckej škole botaniku a chémiu, hovorí, že jablká by stále mali mať tie vlastnosti, ktoré z nich robia zdravé a žiadané ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Stromy sú podľa neho síce v stave vegetačného pokoja, ale jablkám predsa len dodávajú časť vlahy a živín. „Vidieť to už na tom, že jablká sú rovnako svieže ako v jesenných mesiacoch. Neboli silnejšie mrazy, pre­to ani nezmrzli a nezačali hniť,“ dodáva.

Stále si podľa neho zachovávajú vysoký obsah vitamínu C, lebo ho nezničil mráz. „Jablká obsahujú aj množstvo cukrov a vďaka tomu si môžu v porovnaní s iným ovocím ucho­vať svoje cenné vlastnosti aj vtedy, keď by iné ovocie zhnilo,“ hovorí.

Dodáva, že ak neprídu veľké teplotné zmeny, malo by ovocie na stromoch ešte pár týždňov vydržať. Sámel však časť jabĺk skladuje prírodným spôsobom aj v rokoch, keď je snehu veľa. Zhrnie ich pod strom, prikryje senom a pokojne na ne môže napadať sneh. „Mám to už odskúšané, sú oveľa krajšie ako z pivnice,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci má z jabĺk uprostred januára radosť, tiež sa prikláňa k tomu, že takáto zima prírode neprospieva. „Stromy a rastliny zvyknú pod snehom oddychovať. Nasledujúci rok im to môže chýbať, “ myslí si.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  2. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  4. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  5. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 732
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 577
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 775
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 7 485
  5. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 476
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 963
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 818
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 805
  9. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 533
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 284
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu