BANSKÁ ŠTIAVNICA. V rozľahlej záhrade botanika Gejzu Sámela v Banskej Štiavnici stále svietia na stromoch červené a svieže jablká.
Časť úrody necháva na stromoch vždy, či už je zima mierna, alebo tuhá. Tento rok je však počasie také neobvyklé, že si z nich denne chodí nabrať do záhrady. Hovorí, že je to omnoho lepšie, ako keby ich skladoval v pivnici. „V pivničných priestoroch jablká neraz začnú vysychať a šúveria sa. Netradičná zima však jablká na stromoch zakonzervovala,“ hovorí.
Odborník, ktorý dlhé roky učil na strednej lesníckej škole botaniku a chémiu, hovorí, že jablká by stále mali mať tie vlastnosti, ktoré z nich robia zdravé a žiadané ovocie.
Stromy sú podľa neho síce v stave vegetačného pokoja, ale jablkám predsa len dodávajú časť vlahy a živín. „Vidieť to už na tom, že jablká sú rovnako svieže ako v jesenných mesiacoch. Neboli silnejšie mrazy, preto ani nezmrzli a nezačali hniť,“ dodáva.
Stále si podľa neho zachovávajú vysoký obsah vitamínu C, lebo ho nezničil mráz. „Jablká obsahujú aj množstvo cukrov a vďaka tomu si môžu v porovnaní s iným ovocím uchovať svoje cenné vlastnosti aj vtedy, keď by iné ovocie zhnilo,“ hovorí.
Dodáva, že ak neprídu veľké teplotné zmeny, malo by ovocie na stromoch ešte pár týždňov vydržať. Sámel však časť jabĺk skladuje prírodným spôsobom aj v rokoch, keď je snehu veľa. Zhrnie ich pod strom, prikryje senom a pokojne na ne môže napadať sneh. „Mám to už odskúšané, sú oveľa krajšie ako z pivnice,“ hovorí.
Hoci má z jabĺk uprostred januára radosť, tiež sa prikláňa k tomu, že takáto zima prírode neprospieva. „Stromy a rastliny zvyknú pod snehom oddychovať. Nasledujúci rok im to môže chýbať, “ myslí si.
Autor: eta