Vajnorskí vinohradníci začali s oberaním slamového hrozna.
Nejde o klasickú oberačku na koreni, tá sa uskutočnila už pred tromi mesiacmi, ale o zber zavesených strapcov pod strechami povál, kde stabilná teplota a prievan čiastočne vysušili bobule, čím sa dosiahla vyššia cukornatosť a krajší buket hrozna.
Oberanie je veľmi prácne. Každý strapec treba ručne zvesiť, zbaviť strapiny a nahnitých bobúľ. Ako dodala vincúrka Poľnohospodárskeho družstva vo Vajnoroch Jarmila Laudová, na „slamu“ dali hrozno po prvý raz. Rozhodli sa pre odrody veltlínske zelené a rizling rýnsky.
Po ručnom prešovaní očakávajú, že by mušt mal mať až 30-percentnú cukornatosť. Prácnosť výroby slamového vína predurčuje aj jeho budúcu cenu, ktorá určite nepôjde pod 700 korún za 0,75-litrovú fľašu.
Vo Vajnoroch už tri roky predtým skúšali s veľkým úspechom ľadové zbery, najmä odrody tramín červený. Tohtoročná teplá zima však ľadovým vínam nepraje, a preto sa rozhodli pre „slamovú“ alternatívu.