Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Šomrú, euro sa im však páči

Keď pred piatimi rokmi zaviedli v Nemecku euro, vyskočili ceny niektorých reštauračných služieb skoro o 40 percent. Cenový skok v Slovinsku nebol až taký drastický. Niektorí obchodníci však pri prevode cien z toliarov na eurá zaokrúhľovali akoby pomocou b

ulharských konštánt.

Ešte v decembri sa ľudia mohli porozprávať pri káve v prepočte zhruba za 85 centov. Teraz ju v reštauráciách pri benzínových staniciach na ceste do Ľubľany predávajú po 95 centov, v centre hlavného mesta stála euro.

Parkovné stálo menej ako euro. Teraz je to už na väčšine parkovísk v Ľublane presne euro. Drahšie sú reštauračné služby, viac platia ľudia aj v kaderníct­vach, za cigarety a sčasti aj za oblečenie a poštovné.

Slovinská spotrebiteľská asociácia dostala od marca 2006, keď museli predajcovia zaviesť dvojaké cenovky, viac ako 700 sťažností na neopodstatnené zvýšenie cien. Väčšina z nich sa týkala práve reštaurácií, parkovného a lístkov do kina.

Skryť Vypnúť reklamu

Za neprimerané zdraženie neexistujú žiadne finančné postihy. „To by bolo popretie princípov trhu,“ hovorí Nada Serajnik Sraka z Informačného oddelenia na Úrade vlády. Úrady spolu s médiami však proti tým, ktorí zneužili prechod na euro na neadekvátne zaokrúhľovanie, zasahujú tým, že zverejňujú takzvané čierne listiny obchodníkov, ktorí najviac zvýšili ceny. „Funguje u nás konkurencia. Spôsobila, že tí, čo to prehnali, museli ceny vrátiť na pôvodnú úroveň,“ povedala Sraka.

Po zavedení eura sú nespokojní čašníci v reštauráciách a ba­roch. Ľudia im totiž takmer prestali nechávať prepitné. „Obligátne 'drobné si nechajte' totiž už ľudia nepoužívajú tak často, ako keď používali toliare,“ povedala Sergeja Kotniková zo Slovinskej tlačovej agentúry. Je to aj reakcia na odporúčania slovinských úradov, ktoré ľudí vyzývajú, aby v prvých mesiacoch eura neplatili žiadne prepitné.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Od Česka až po Jadran
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 269
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 140
  3. Od Česka až po Jadran 3 928
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 419
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 267
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 157
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 114
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 980
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 721
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu