Dedinské zabíjačky

Zabíjačka bývala na slovenskej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov.

Tradícia zabíjačiek je v mnohom rovnaká dodnes. Jozef Ostrihoň patrí v Detve a na okolitých lazoch k vyhľadávaným mäsiarom. Pomáhal už pri desiatkach zabíjačiek a presne vie, ktorá rodina má aké zvyky, koľkí sa pri tejto príležitosti zídu a ako dlho im bude trvať práca.

Na zabíjačku sa treba pripraviť deň dopredu. Vyčistiť nádoby, pripraviť kotle, nabrúsiť nože.

"Ráno zvyčajne začíname s brieždením, okolo siedmej. Ak ide robota od ruky, do druhej môže byť všetko hotové," hovorí mäsiar. Priznáva však, že sa to iba zriedka podarí. Členovia rodiny, ktorí sa dlhšie nevideli chcú debatovať, potom zasadnú k obedu a chlapi si semtam predĺžia deň aj pálenkou. Tvrdia, že je to vynikajúci spaľovač tukov, ktorých je v bravčovom mäse požehnane. Kým sa podarí brava dostať na lopatky, pod kotlom na dvore už horí oheň. Vody treba v ten deň nahriať mimoriadne veľa. Zabité prasa sa potom vyvesí na biľnicu - ako nazývajú v okolí Detvy špeciálny hák. Šikovnému mäsiarovi ide štvrtenie rýchlo. Mäsiari nie sú nikdy nadšení, ak je v deň zabíjačky neobvykle teplo. Najviac vítaný je jemný mrazík, pri ktorom zas príliš nekrehnú prsty. "Je dobre, ak mäsko trochu vymrzne. Potom sa dobre spracováva. Ale v silných mrazoch to zas nie je sranda, lebo veľká časť robôt sa robí vonku," hovorí Ostrihoň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Po zabití prasaťa už sú pripravené gazdiné, aby zachytili krv. Zvyčajne do nej hneď pridajú soľ, aby sa nezrazila. Niekde z nej robia krvavničky, inde z nej pripravujú praženú špecialitu s rožkami a strúhankou a koreninami.

Nepríjemnej povinnosti - umývania čriev sa tiež zvyčajne chytajú ženy. Sú vraj precíznejšie ako muži, lebo táto práca si vyžaduje úplnú dôkladnosť. V črevách nesmú ostať žiadne nestrávené zvyšky. Keďže mnohým rodinám sa s tým už dnes nikomu nechce babrať, črevá si radšej nakúpia a tie zo zabíjačky vyhodia. Správny mesiar však dokáže zužitkovať úplne všetko. Potom už zvyčajne nastupuje spracovanie mäsa. Zatiaľ čo klobásky, jaternice či papriková slanina sa robia prakticky na celom Slovensku, iné špeciality majú svoje regionálne zvláštnosti. Tie sa týkajú aj jedál, ktoré sa konzumujú počas zabíjačkového dňa.

SkryťVypnúť reklamu

Pre Turiec bývala príznačná zabíjačková kapustnica, v Liptove kyseľ, inde sa zas varila žobrácka či obarová polievka. Na svoje si pred rokmi vždy prišli aj miestni žobráci, ktorým sa vždy niečo z dobrôt ušlo.

A aby zabíjačka čo najviac pripomínala rodinnú oslavu, každý účastník si z nej odniesol výslužku ako z poriadnej svadby.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 829
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 069
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 034
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 481
  5. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 3 866
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 764
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 525
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu