„Ročne vyrobíme 5,5 milióna fliaš sektu, ktoré dodávame najmä na slovenský trh. Je ťažké presadiť sa na zahraničnom trhu, lebo zákazníci sú konzervatívni, uprednostňujú tradičnú značku. Na Slovensku je zafixovaná chuť polosladkého sektu,“ povedal riaditeľ spoločnosti pre obchod a marketing Miroslav Tkáč. Spoločnosť exportuje 4 percentá šumivého sektu do Česka, kde žije asi pol milióna Slovákov.
Hubert chce zvýšiť predaj na slovenskom trhu. „Predaj a konzumácia sektu je na Slovensku vysoko sezónnou záležitosťou, pije sa zvyčajne na vítanie nového roka. Kým u nás je priemerná spotreba jedna fľaša na obyvateľa ročne, v nemecky hovoriacich krajinách spotrebujú štyri fľaše,“ hovorí Tkáč.
Za minulý rok bol predaj vyšší o 6 percent ako v roku 2004, tento rok predpokladajú rovnaký predaj ako vlani.
Hubert zamestnáva 60 ľudí, je členom nemeckej skupiny Henkel & Sohnlein, ktorá je súčasťou koncernu Oetker Gruppe.
V Seredi sa šumivé víno vyrába viac ako 180 rokov, je to najstaršia výroba na svete okrem Francúzska. Podľa legendy ju založil francúzsky vojak, ktorý sa oženil so svojou ošetrovateľkou. V skutočnosti ju založil lekárnik s obchodníkom v Bratislave, v 60. rokoch 19. storočia ju kúpila rodina Hubertovcov a po znárodnení ju preložili do Serede.
Šumivé víno sa vyrába druhotným kvasením z prírodného vína, pozostáva z niekoľkých odrôd hrozna. Bublinky, teda oxid uhličitý, vznikajú prirodzeným spôsobom počas procesu kvasenia. Vína môžu kvasiť minimálne päť mesiacov po zbere, kvasenie trvá rovnako dlho.
Ako sa otvára šampanské
Pri otváraní musí byť fľaša naklonená šikmo, uvoľníme košík, zátku pridŕžame palcom a uvoľňujeme ju tak, že dno fľaše otáčame v smere hodinových ručičiek. Pri správnom otvorení by sme mali počuť len zasyčanie.
Vojaci francúzskej armády kedysi otvárali šumivé víno metódou sabrage, ostrou šabľou odstreľovali zátku, pričom odrezali aj hrdlo sklenej fľaše.
Šumivé víno je víno z druhého kvasenia, kvasí v 35–tisíclitrových nádržiach.
FOTO SME – JANA BEŇOVÁ
Autor: bej