Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola sú jablká, jednak v čerstvom stave, ale aj sušené, vlašské orechy a lieskové oriešky.
Zo zeleniny patrí k slávnostnej večeri kyslá kapusta, pripravená najmä ako tradičná kapustnica. Vo viacerých regiónoch sa dusenou kyslou kapustou ochucujú opekance, nazývané aj pupáky, bobaľky alebo fučky.
Strukoviny boli symbolom bohatstva a na Záhorí sa ešte aj teraz podáva na Štedrý večer šošovicová či fazuľová polievka. V niektorých domácnostiach, najmä na strednom Slovensku, sa zachoval zvyk podávať šošovicový, fazuľový, bôbový alebo cícerový prívarok (kaša).
V zemiakovom šaláte, ktorý sa podáva najmä k rybe, je okrem zemiakov aj niekoľko druhov zeleniny (mrkva, zeler, cibuľa, hrášok). Na Kysuciach a v Telgárte zvykli dávať na stôl zo všetkého, čo sa urodilo v záhrade a na poli.
Viacerí záhradkári sú aj včelármi. Včelí med sa s oblátkami používal ako kultové jedlo už od stredoveku. Niekde podávajú k medu aj cesnak. Niektorí roľníci dávajú oblátky s petržlenovou vňaťou a cesnakom na Štedrý večer aj dobytku.
Na štedrovečernom stole záhradkára nemá chýbať ani kvalitné víno z vlastnej produkcie, prípadne ovocný destilát na slávnostný prípitok.
Stôl má dekorovať živý materiál zo záhradky a z prírody. Na aranžmán možno použiť najmä konáriky ihličnatých stromov, šípovej ruže, rôznych vždyzelených okrasných drevín, imelo, šišky a ďalšie rastliny. V niektorých domácnostiach si rýchlením pripravia tzv. barborky, vianočnú hviezdu, vianočný kaktus, narcis, amarilku prípadne aj iné kvety.