Záhradné produkty na sviatočnom stole

K tradičnej štedrej večeri patria aj rôzne plodiny a produkty, ktoré sme si dopestovali v záhradke. Sú nielen ozdobou prestretého stola, ale aj prospievajú zdraviu.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola sú jablká, jednak v čerstvom stave, ale aj sušené, vlašské orechy a lieskové oriešky.

Zo zeleniny patrí k slávnostnej večeri kyslá kapusta, pripravená najmä ako tradičná kapustnica. Vo viacerých regiónoch sa dusenou kyslou kapustou ochucujú opekance, nazývané aj pupáky, bobaľky alebo fučky.

Strukoviny boli symbolom bohatstva a na Záhorí sa ešte aj teraz podáva na Štedrý večer šošovicová či fazuľová polievka. V niektorých domácnostiach, najmä na strednom Slovensku, sa zachoval zvyk podávať šošovicový, fazuľový, bôbový alebo cícerový prívarok (kaša).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V zemiakovom šaláte, ktorý sa podáva najmä k rybe, je okrem zemiakov aj niekoľko druhov zeleniny (mrkva, zeler, cibuľa, hrášok). Na Kysuciach a v Telgárte zvykli dávať na stôl zo všetkého, čo sa urodilo v záhrade a na poli.

Viacerí záhradkári sú aj včelármi. Včelí med sa s oblátkami používal ako kultové jedlo už od stredoveku. Niekde podávajú k medu aj cesnak. Niektorí roľníci dávajú oblátky s petržlenovou vňaťou a cesnakom na Štedrý večer aj dobytku.

Na štedrovečernom stole záhradkára nemá chýbať ani kvalitné víno z vlastnej produkcie, prípadne ovocný destilát na slávnostný prípitok.

Stôl má dekorovať živý materiál zo záhradky a z prírody. Na aranžmán možno použiť najmä konáriky ihličnatých stromov, šípovej ruže, rôznych vždyzelených okrasných drevín, imelo, šišky a ďalšie rastliny. V niektorých domácnostiach si rýchlením pripravia tzv. barborky, vianočnú hviezdu, vianočný kaktus, narcis, amarilku prípadne aj iné kvety.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 596
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 719
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 143
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 352
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 874
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 883
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 369
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu