Vianoce sú aj obdobím, keď jeme viac orechov. Aj keď toto škrupinové ovocie obsahuje viac ako 70 percent tuku, viaceré výskumné štúdie dokazujú, že orechy pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a znižujú riziko infarktu. Tuk, ktorý obsahujú orechy (s výnimkou kokosového orecha), tvoria predovšetkým vysokohodnotné nenasýtené mastné kyseliny. Ich pozitívne zloženie umožňuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi a pôsobí proti tzv. zlému LDL-cholesterolu, čím sa predchádza výskytu ischemickej choroby srdca. Preukázalo sa aj to, že orechy znižujú krvný tlak a pri diabete druhého typu stabilizujú cukor v krvi.
Orechy sú bohaté na bielkoviny, obsahujú veľa horčíka, železa, selénu a zinku. Okrem toho je v nich aj vitamín E, vitamíny skupiny B a veľa druhotných rastlinných látok. Potravinová chemička Ester Biemerová z vedeckého centra Technickej univerzity v Mníchove hovorí, že vzájomné pôsobenie mastných kyselín, vitamínov a sekundárnych rastlinných látok prospieva nášmu zdraviu.
Ďalším plusom orechov je, že vysoký obsah vitamínov skupiny B pôsobí pozitívne na mozog a nervovú sústavu. "Päťkrát do týždňa stačí plná hrsť orechov, to je asi 30 gramov," hovorí Ursel Wahrburgová, odborníčka na výživu z Vysokej školy potravinárskej v Münsteri. Orechy sa však nemajú konzumovať ako pochúťka, ale ako doplnok výživy počas hlavného chodu. Vhodné je napríklad nastrúhať ich na vrch šalátu alebo pridať do pokrmu z ryže. Dobrou správou je aj to, že z orechov sa nepriberá - ale ani sa nechudne.
(Zdroj: Stern)
Preložil: HLK