Jablká patria u nás medzi najobľúbenejšie ovocie. Pomáhajú zvyšovať odolnosť organizmu proti rozličným ochoreniam, priaznivo pôsobia na chrup i na nervovú sústavu. Obsah vitamínu C sa pohybuje v závislosti od odrody. Medzi starými a novšími odrodami sú v tomto smere veľké rozdiely.
Na obsah vitamínu C vplýva aj obdobie konzumácie, spôsob a dĺžka uskladnenia. Medzi staršie odrody s najväčším obsahom vitamínu C zaraďujeme Ontario, Zvonkové, Boskoopské či Wagenerovo, ktoré si ho aj najdlhšie udržia. Ontario sa všeobecne pokladá za odrodu vhodnú najmä pre diabetikov. Obsahuje 32 i viac miligrampercent vitamínu C na 100 gramov.
Z ostatných výživných látok majú značný význam cukry. Zrelé plody jabĺk obsahujú 0,1 až 1 percenta pektínu a 0,2 až 1,6 percenta kyselín. Aromatické látky sú v plodoch jabĺk zastúpené predovšetkým estermi kyselín, aldehydmi a silicami, dusíkaté látky tvoria zvyčajne len malý podiel (do 1 percenta). Jablká sa odporúča jesť aj pri redukčných diétach a pri niektorých ochoreniach.
Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ