Plody sú podobné vlašským orechom s mäkkou zelenou šupkou, ktorá po dozretí odpadáva. Pod ňou je tvrdá, pol centimetra hrubá škrupina, s ktorou si pomocou luskáčika na orechy neporadíte. Aby ste sa dostali k hodnotnému a neobyčajne chutnému jadru, musíte použiť kladivo.
Orech makadamie má čokoládovú farbu a priemer do 3,5 centimetra. Je veľmi výživný, obsahuje až 73 percent tuku, 9 percent bielkovín a 7 percent cukrov. Nie je však trvácny a po dvoch až troch mesiacoch sa už nedá konzumovať. Plantážnici preto orechy hneď po zbere strojovo lúskajú a jadrá uzatvárajú v konzervách, lebo aj najmenšie množstvo vzduchu ich môže zničiť.
Divorastúcu makadamiu s drobnými plodmi priviezli začiatkom 20. storočia na Havajské ostrovy, kde ju začali pestovať a vyšľachtili viaceré odrody. Z Havajských ostrovov sa makadamia dostala do Strednej Ameriky, ale napriek záujmu jej produkcia nie je veľká. (všk)