Potrebujeme: 250 g kyslej kapusty,
250 g údeného mäsa, 10 g sušených húb, 1 cibuľu, 50 g údenej slaniny, 800 ml vody, 1 bobkový list.
Postup: Kapustu zalejeme vodou, pridáme na kocky narezané údené mäso, huby, bobkový list a varíme, kým mäso nie je mäkké. Opražíme na kocky narezanú slaninu, speníme na nej narezanú cibuľu a pridáme do polievky. Krátko ešte spolu povaríme.
Tereza Jarčušková, Košice
Falošná majonéza
Potrebujeme: 2 dl mlieka, 2 vajcia, 30 g tuku, 1 ČL hladkej múky, 1 PL cukru, biele korenie, 1 ČL horčice, ocot alebo citrónovú šťavu, 1 - 3 PL kyslej smotany.
Postup: Do mlieka dáme žĺtky, soľ, tuk, stálym miešaním dobre zohrejeme. Pridáme múku vymiešanú s malým množstvom mlieka a uvaríme hustejšiu omáčku. Odstavíme, trochu vychladíme, pridáme biele korenie, vyšľahané bielka s cukrom. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu a toľko smotany, aby bola majonéza polotekutá.
Rybací šalát s ryžou a ovocím
Potrebujeme: 250 g rybieho filé, soľ, 2 PL octu, 150 g uvarenej ryže, 1 broskyňu (aj zaváraná môže byť), 1 kiwi, 1 pomaranč, šalátový olej, mletú škoricu, citrónovú šťavu.
Postup: Rybie filé pokrájame na kocky, vložíme do osolenej vody s octom. Privedieme do varu, povaríme 10 minút. Scedíme, pokvapkáme a dáme do misy. Pridáme uvarenú ryžu, očistené a pokrájané ovocie. Pokvapkáme šalátovým olejom, podľa chuti mletou škoricou a citrónovou šťavou a zľahka premiešame. Na 30 minút dáme do chladu. Marta Padová, Vyšná Rybnica
Krabí šalát
Potrebujeme: jeden balík krabích tyčiniek, jednu ošúpanú na štvrtinky rozrezanú a na kúsky pokrájanú šalátovú uhorku, 1 konzervu pokrájaného a stečeného ananásu.
Postup: Tieto tri surobiny zmiešame a necháme odstáť v chlade.
Marta Štiffelová, Dubnica nad Váhom