Recepty našich čitateľov

Fazuľová polievka so slivkami

Potrebujeme: 30 až 40 dag fazule, 2 - 3 hrste sušených sliviek, nové korenie, jeden až dva bobkové listy, soľ, hladkú múku, 1 téglik kyslej smotany a za hrsť kyslej kapusty.

Postup: Umytú fazuľu dáme večer pred varením do hrnca s vodou na zmäknutie. Na druhý deň ju v tej istej tekutine na sporáku varíme. Na dochutenie do nej pridáme soľ, bobkové listy a nové korenie. Keď je už fazuľa skoro mäkká, dáme do nej 2 - 3 hrste sušených sliviek bez kôstok a trochu kyslej kapusty. Po uvarení všetkých surovín fazuľovú polievku zahustíme smotanou, v ktorej sme predtým rozhabarkovali hladkú múku. Uvedenú lahôdku konzumujeme s chlebom alebo koláčom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Hrubovčák, Humenné

Zemiakový šalát s fazuľou

Potrebujeme: 700 g v šupke uvarených zemiakov, 400 g červených fazúľ v slanom náleve ( konzerva ), 1 zväzok vňaťovej cibuľky, 200 g červenej papriky, 1 citrón, 1 lyžicu octu, 5 lyžíc oleja, soľ, čierne korenie, štipku štipľavej mletej papriky.

Postup: Fazuľu scedíme a prepláchneme studenou vodou. Odkvapkanú fazuľu zmiešame s narezanými zemiakmi, pridáme jemne narezanú cibuľku, červenú papriku narezanú na drobné kocôčky a premiešame.

Ocot, olej, šťavu z citróna soľ, čierne korenie a štipku štipľavej papriky prešľaháme vidličkou a nalejeme na šalát. Premiešame a necháme v chlade rozležať.

Tereza Jarčušková, Košice

Hubová polievka so smotanou

Potrebujeme: 1,5 l vody, 1 väčšia cibuľu, 3 - 4 väčšie zemiaky, 300 g húb, olej, sladkú papriku, rascu, soľ, čierne mleté korenie, smotana, hladká múka, ocot alebo citrónovú šťavu.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na oleji speníme cibuľu, do ktorej pridáme huby a restujeme. Pridáme papriku, rascu, korenie a soľ, zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky a varíme. Keď sú zemiaky uvarené, zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali hladkú múku. Necháme prejsť varom. na záver pridáme ocot alebo citrónovú šťavu, aby chuť bola trošku nakyslá.

Pavel Andraščík, Humenné

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu