Potrebujeme: 30 až 40 dag fazule, 2 - 3 hrste sušených sliviek, nové korenie, jeden až dva bobkové listy, soľ, hladkú múku, 1 téglik kyslej smotany a za hrsť kyslej kapusty.
Postup: Umytú fazuľu dáme večer pred varením do hrnca s vodou na zmäknutie. Na druhý deň ju v tej istej tekutine na sporáku varíme. Na dochutenie do nej pridáme soľ, bobkové listy a nové korenie. Keď je už fazuľa skoro mäkká, dáme do nej 2 - 3 hrste sušených sliviek bez kôstok a trochu kyslej kapusty. Po uvarení všetkých surovín fazuľovú polievku zahustíme smotanou, v ktorej sme predtým rozhabarkovali hladkú múku. Uvedenú lahôdku konzumujeme s chlebom alebo koláčom.
Jozef Hrubovčák, Humenné
Zemiakový šalát s fazuľou
Potrebujeme: 700 g v šupke uvarených zemiakov, 400 g červených fazúľ v slanom náleve ( konzerva ), 1 zväzok vňaťovej cibuľky, 200 g červenej papriky, 1 citrón, 1 lyžicu octu, 5 lyžíc oleja, soľ, čierne korenie, štipku štipľavej mletej papriky.
Postup: Fazuľu scedíme a prepláchneme studenou vodou. Odkvapkanú fazuľu zmiešame s narezanými zemiakmi, pridáme jemne narezanú cibuľku, červenú papriku narezanú na drobné kocôčky a premiešame.
Ocot, olej, šťavu z citróna soľ, čierne korenie a štipku štipľavej papriky prešľaháme vidličkou a nalejeme na šalát. Premiešame a necháme v chlade rozležať.
Tereza Jarčušková, Košice
Hubová polievka so smotanou
Potrebujeme: 1,5 l vody, 1 väčšia cibuľu, 3 - 4 väčšie zemiaky, 300 g húb, olej, sladkú papriku, rascu, soľ, čierne mleté korenie, smotana, hladká múka, ocot alebo citrónovú šťavu.
Postup: Na oleji speníme cibuľu, do ktorej pridáme huby a restujeme. Pridáme papriku, rascu, korenie a soľ, zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky a varíme. Keď sú zemiaky uvarené, zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali hladkú múku. Necháme prejsť varom. na záver pridáme ocot alebo citrónovú šťavu, aby chuť bola trošku nakyslá.
Pavel Andraščík, Humenné