Potrebujeme: Kapra, kapiu, zelenú papriku, vajcia, múku, soľ, vegetu, olej.
Postup: Ryby okoreníme a obalíme v múke. Z vajec, múky, soli a vegety urobíme cestíčko a nakoniec pridáme nadrobno pokrájanú kapiu a papriku. Všetko spolu vymiešame, obalíme v cestíčku a vyprážame. Denisa Mušková, Vojňany
Rybia polievka
Potrebujeme: hlavu z kapra, 100 g ikier alebo mlieča, 20 g cibule, muškátový orech, 100 g mrkvy, 50 g hladkej múky, 100 g zeleru, 2 dl mlieka, 100 g petržlenu, vegetu, 40 g masla, soľ, bagetu, 10 g tuku, petržlenovú vňať.
Postup: Očistenú rybiu hlavu zbavíme žiaber a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame na malé rezance a podusíme na masle. Pridáme štipku muškátového orecha, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme vývarom z rybej hlavy. Ikry alebo mlieč opláchneme vo vlažnej vode, posekáme nadrobno, pridáme do polievky a všetko spolu dobre, ale mierne povaríme. nakoniec do polievky pridáme obraté mäso z rybej hlavy, prilejeme mlieko a dochutíme vegetou a soľou. Bagetu nakrájame na kocky, opražíme na panvici. Tesne pred podávaním pridáme do polievky opekané bagety a nasekanú petržlenovú vňať.
Marcela Koščová, Košice
Babičkina kapustnica
Potrebujeme: 30 dag kyslej kapusty s 1 l nálevu, 2 hrste sušených húb, 2 druhy klobás (po 2 nožičkách), 60 dag údeného mäsa, 3 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, papcun: polohrubá múka, soľ, 1 vajce
Postup: Údené mäso vo vode uvaríme do mäkka a narežeme na kocky. Kapustu s nálevom dáme do hrnca, pridáme huby a varíme (neprevárame zbytočne dlho, ničia sa vitamíny). Pridáme na kocky narezané mäso aj s vodou, v ktorej sa varilo.
V kastróliku na oleji opražíme do svetla múku, zalejeme trochou vody a rozvaríme. Vlejeme do kapustnice a povaríme. Nakoniec vmiešame na kolieska narezanú klobásu a necháme prejsť varom.
Kapustnicu podávame s "papcunom" (ten môžeme pripraviť dopredu, vysušiť a uschovať v plátenom alebo papierovom vrecúšku): Polohrubú múku zmiešame s vajcom, so soľou a takým množstvom vody, aby sme vymiesili pevné cesto. Cesto nastrúhame na drobnom strúhadle, rozsypeme po utierke alebo papieri a necháme preschnúť. Potom uvaríme v osolenej vode ako cestoviny. Tereza Jarčušková, Košice