Očisteného kapra naporciujeme, osolíme, okoreníme rybacím korením a dáme do pekáča s troškou oleja. Posypeme krájaným cesnakom a väčším množstvom cibule. Na vrch dáme vetvičku rozmarínu. Podlejeme rybacím vývarom, alebo vodou, a pomaly pečieme v rúre. Podávame s pečenými zemiakmi.
Pikantný kapor
Potrebujeme: 4 porcie kapra, maslo,
100 g strúhaných jabĺk, 2 PL kečupu alebo paradajkového pretlaku, 4 PL sterilizovaných húb, 4 PL bieleho vína, trochu sardelovej pasty, sterilizované uhorky, cibuľu, soľ, citrónovú šťavu.
Postup: Porcie kapra usušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a orestujeme na masle. Osobne na masle orestujeme strúhané jablká. Porcie kapra položíme na alobal, na ne poukladáme jablká. Ďalej na masle orestujeme cibuľu a huby a pridáme aj s ďalšími ingredenciami na kapra. Alobal uzatvoríme a pečieme v rúre. Podávame s opekanými zemiakmi.
Plnený kapor
Potrebujeme: Kapor, maslo, chren, anglická slanina, soľ, rybacie korenie. Všetko podľa potreby.
Postup: Očisteného kapra posolíme a okoreníme rybacím korením a dáme na dve až tri hodinky na chladné miesto. Potom kapra zvnútra potrieme maslom a naplníme strúhaným chrenom zmiešaným s 200 g pokrájanej anglickej slaniny. Dáme piecť na olejom vymastený plech. Pomaly pečieme. Po niekoľkých minútach kapra otočíme, posypeme nastrúhaným chrenom a nakrájanou anglickou slaninou. A pomaly pečieme.
Pstruhy na šampiňónoch
Potrebujeme: 4 pstruhy, soľ, citrón, petržlen, olej, cibuľu, 300 g šampiňónov, PL masla, 1 dl bieleho vína, kapary, olivy.
Postup: Pstruhy osolíme a dovnútra vložíme kúsky olúpaného citróna, kapary a olivy. Na teflónovej panvici na oleji pstruhy prudko opečieme po oboch stranách. Pridáme pokrájané šampiňóny, krátko podusíme. Potom pridáme najemno nakrájanú cibuľu, aby pekne voňala a nepripálila sa. Podusíme, pridáme biele víno a nakoniec zjemníme maslom. Podávame so zemiakmi a čerstvou zeleninou. Zapíjame bielym vínom.
Pavel Andraščík, Humenné