so šampiňónmi
Potrebujeme: 800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladkú múku, 4 lyžice oleja, 2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 40 g masla zmiešaného s 10 g sardelovej pasty, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, 1 lyžica petržlenovej vňate.
Postup: Umytého a očisteného kapra naporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou a opražíme na oleji. Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky, sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a rozotrený cesnak, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký, polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme. Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.
Tereza Jarčušková, Košice
Rybacie rolky plnené špenátom
Potrebujeme: 8 ks čerstvých alebo mrazených rýb, 300 g čerstvého alebo mrazeného špenátu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškát, mletý orech, olej, maslo.
Na zeleninovú omáčku: 1 cesnak, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľku, 1 PL masla, 5 PL bieleho vína, 1/4 vývaru z 1 kocky masoxu, 1/4 l sladkej smotany, soľ, čierne korenie, šťavu z 1 citróna na dochutenie.
Postup: Listy špenátu preberieme, umyjeme, krátko povaríme v slanej vode, opláchneme studenou vodou.
Špenát nakrájame, zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou a korením.
Mrazený špenát podusíme na 1 PL oleja a posekanej cibuľke, zahustíme 1 PL hladkej múky (na hustejšiu masu). Pásy rýb bez chrbtice poukladáme na fóliu, mierne naklepeme, posolíme, pokvapkáme maslom. Natrieme špenátom a zrolujeme. Začneme od chvosta ryby. Rolku uzavrieme špáradlom. Zabalíme do alobalu. Každú rolku osobitne a dusíme v rúre v pekáči s vodou asi 20 minút. Pred dokončením alobal rozstrihneme, aby sa utvorila chrumkavá kôrka.
Marta Padová, Vyšná Rybnica