Potrebujeme: sladkú rybu (asi 1 kg), petržlenová vňať, 3 strúčiky cesnaku, 8 PL oleja, 500 g zemiaky, soľ, mleté korenie, 3 PL strúhaného syra.
Postup: Očistenú rybu umyjeme a osušíme. Do misy pretlačíme cesnak, pridáme pokrájanú petržlenovú vňať a olej. Premiešame. Ošúpané zemiaky pokrájame na tenké plátky. Polovicu zemiakov dáme na formu, jenské sklo. Posolíme a potrieme olejom, vňaťou, cesnakom. Rybu osolíme, okoreníme a pridáme do formy k zemiakom a prikryjeme druhou polovicou zemiakov. Zemiaky osolíme, potrieme zvyškom cesnaku, oleja a petržlenovej vňate. Posypeme strúhaným syrom. Pečieme v trúbe pri 200 stupňoch.
Andrej Horváth, Košické Olšany
Ryba na zelenine
Potrebujeme: 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 3 - 4 ks ružičkového kelu, 60 g masti, 1 menší karfiol, soľ, rybu, mleté čierne korenie, smotanu, petržlenová vňať, syr ementál.
Postup: Očistenú mrkvu, petržlen, zeler, pokrájame na menšie kúsky, pridáme ružičkový kel, predvarený karfiol a na masti spolu udusíme. Udusenú zeleninu vložíme do pekáča a navrch vložíme kúsky ryby (kapor, tolstolobik) osolíme, okoreníme, polejeme smotanou, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a v dobre vyhriatej rúre pečieme 15 -20 minút. Potom rybu posypeme postrúhaným syrom a dáme na chvíľku zapiecť.
František Šingovský, Košice
Pečený kapor
Potrebujeme: 1 kg kapra, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice oleja.
Postup: Očisteného kapra rozpolíme, urobíme do neho hlboké zárezy, osolíme, okoreníme, vložíme do pekáča vymasteného olejom a pečieme. Počas pečenia podlievame.
Katarína Michalčíková, Košice