10 g sušených húb, 1 menšia cibuľa, 40 g masti, 50 g hladkej múky, soľ, rasca, majorán, nové korenie, mleté čierne korenie, ďumbier, 2 strúčiky cesnaku, vajcia podľa počtu stravníkov
Do vody dáme variť kocky vývaru a sušené huby. Po hodine pridáme pokrájanú kyslú kapustu a potom polievku prichutíme mletou rascou, čiernym korením, potlčeným zrnkom nového korenia, ďumbierom a rozotreným cesnakom. Keď je kapusta uvarená, pridáme bledú zápražku rozriedenú teplou vodou a spolu povaríme. Podľa počtu stolovníkov dáme do vriacej kapustnice variť vajcia, pre každého jedno. Vajce osobitne rozbijeme do hrnčeka a tesne nad hrncom ho necháme skĺznuť do polievky. Potom mierne pohybujeme hrncom, aby bielky obalili žĺtky. Asi po 4 minútach ich varechou opatrne od seba oddelíme a ešte asi 5 minút varíme.