Potrebujeme: Kapra, soľ, olej, čierne korenie, petržlenová vňať, citrónovú šťavu, rajčiaky, šampiňóny, cibuľku.
Postup: Vyčistenú, umytú rubu osolíme, okoreníme a z oboch strán pečieme na oleji. Mäkkú rybu vyberieme a olej zlejeme. Na panvicu dáme čistý olej, pokrájanú cibuľku, posekané šampiňóny a podusíme. Potom pridáme štvrtky rajčiakov a povaríme. Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme petržlenovou vňaťou a obložíme rajčinami a šampiňónmi. Podávame teplé, s chlebom.
Andrej Horváth, Košické Olšany 155
Pečený kapor v dvojobale
s koreninami
Potrebujeme:
Postup: Kapra nakrájame na plátky už večer. Celú noc až do obeda Štedrého dňa je namočený v mlieku. Potom ho slabo osušíme. Zmiešame (pri hmotnosti 2 kg kapra) 2 lyžice strúhanky s 1 lyžicou hladkej múky, 1/4 lyžičkou grilovacieho korenia, soľou, čiernym korením, 1/4 lyžičkou tymiánu a 1/2 lyžičkou anízu a jednotlivé kúsky poobaľujeme v danej zmesi.
Poukladáme na suchý plech a každý kúsok pokvapkáme 2-3 kvapkami oleja a sójovou omáčkou alebo worcestrom a necháme stáť až do 16 hod, keď kapra znovu popolievame olejom. Oleja netreba toľko ako pri vyprážaní, stačí, aby sa mierne namočili plátky.
Aby sa olej rovnomerne rozlial, je dobre ich trochu podvihnúť. Kapra dáme piecť, obraciame po upečení jednej strany.
Marta Štiffelová, Dubnica nad Váhom
Rybie filé so zeleninou
Potrebujeme: 400 g rybieho filé, maslo, cibuľu, koreňovú zeleninu, soľ, mleté čierne korenie, plátky šunky, strúhaný syr, kyslú smotanu, žĺtok.
Postup: Na rozpustenom masle speníme cibuľku a nastrúhanú koreňovú zeleninu. Spolu podusíme, posolíme, necháme vychladnúť. Rybie filé posolíme, okoreníme a necháme 15 min. odstáť. Po odležaní filé prudko orestujeme na masle. Potom ho preložíme do vymastenej zapekacej misy. Na filé dáme syr a plátok šunky a zeleninu. Smotanu, syr a žĺtok zmiešame, zalejeme a zapečieme.
Ivana Kollárová, Smolník