Kvet v kvetináči na slávnostný stôl nepatrí

Často sa hovorí, že jeme očami, a tak je dôležitý pekný pohľad na pre stretý stôl. Stôl pri Štedrej večeri by mal vyzerať nielen esteticky, ale aj prakticky. Ako správne prestrieť vianočný stôl nám radila učiteľka odborných predmetov Združenej hotelovej

akadémie v Bratislave Iveta Menyhartová.

Podlieha výzdoba vianočného stola móde?

"Áno. Farebné kombinácie sa menia, trendom týchto Vianoc je zlatá a strieborná. Nič však nepokazíme ani červenou či modrou. Farby však treba kombinovať tak, aby stôl vyzeral vkusne a na pohľad esteticky."

Týka sa farebnosť aj obrusov a obrúskov, alebo je preferovaná stále biela farba?

"Vôbec sa nemusíme obávať bielej či inej farby obrusu, dôležitá je vhodná farebná kompozícia. Voľba farby obrusu a obrúskov je podmienená aj použitou výzdobou a použitým inventárom."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Poraďte, ako a čím stôl vyzdobiť?

"Výzdoba stola je vizitkou našej kreatívnosti a aj fantázie. Na výzdobu môžeme použiť rôzne dekorácie, ktoré sú vhodné na určenú slávnostnú príležitosť. Dominantným prvkom je pekná a vkusne vytvorená žardiniéra so sviečkami alebo aj bez nich. Vhodný je aj adventný veniec či svietnik, alebo váza so živými kvetmi. Môžeme použiť rôzne mašle, ozdobné reťaze, štipce s vianočnými motívmi, anjela, hviezdičky, vianočné gule, svetelnú reťaz... fantázii sa medze nekladú."

Čo by na stole určite nemalo chýbať?

"Na Vianoce by určite na stole nemal chýbať základný stolový inventár. Ten závisí od jedál, ktoré budeme podávať. Napríklad počet pohárov závisí od počtu podávaných jednotlivých chodov. Pri prestieraní vždy začíname obrusom, pokračujeme vhodne zvolenou dekoráciou a až potom postupne zakladáme inventár: tlmič, dezertný tanier, príbory (počet závisí od počtu podávaných chodov, druhy závisia od podávaných jedál), to isté sa týka pohárov a vkusne dekorovaný plátenný obrúsok v podobe napríklad vejárika, lodičky, knihy... Nakoniec založíme menu lístky."

SkryťVypnúť reklamu

Aké sviečky použiť, samostatne stojace či radšej svietnik?

"Vhodné je použiť svietnik jeden- či viacramenný, alebo aj samostatne stojacie sviečky. Dávame pozor na to, aby výška sviečok alebo iné dekorácie nepresahovali výšku našich očí, inak naša komunikácia pri stole bude rušená. Sviečka by sa mala zapáliť pri zasadnutí k stolu a zhasnúť, až keď všetci odídeme od stola."

Má byť sviatočný stôl a vianočný stromček zladený farebne?

"Je to určite ideálne, lebo potom stôl a stromček podčiarknu sviatočnú atmosféru. Ak máme možnosť stolovať v miestnosti, kde je aj vianočný stromček, tak je to určite najlepšia možnosť, ako skombinovať vianočnú výzdobu a príjemné posedenie v kruhu blízkych."

Má byť vianočná ruža súčasťou výzdoby sviatočného stola?

SkryťVypnúť reklamu

"Rozkvitnutá vianočná ruža patrí k sviatočnej atmosfére. Ako súčasť výzdoby stola však obstojí iba vtedy, ak je vo váze. Kvetináč na slávnostný stôl nepatrí."

Ďalšou typickou vianočnou ozdobou je adventný veniec. Kam by sme ho mali najvhodnejšie umiestniť?

"To je individuálne. Najvhodnejšie je umiestniť adventný veniec tam, kde sa najčastejšie zdržiavame. Môže byť aj súčasťou sviatočného stola, ale treba dať pozor, aby nebol nakoniec preplnený. Výsledný efekt by potom mohol pôsobiť gýčovo. Držíme sa pravidla, že menej je niekedy viac."

Sviatočné menu bez kapustnice a majonézového šalátuMáte obavu, že aj počas týchto Vianoc opäť priberiete a budete sa prejedať tučnými a kalorickými jedlami či sladkosťami? Ak ste ochotní porušiť tradície na Štedrý deň, na Štefana či Nový rok vyskúšajte menu, ktoré pre čitateľov SME špeciálne pripravili v Združenej hotelovej akadémii v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Predjedlo: Lososová roládka s krabími prstami

( všetky jedlá sú pre 4 osoby)

Potrebujeme: 300 g filé z lososa bez kože, 2 g nory (morské riasy), 10 g morskej soli, 0,4 g rybacieho korenia, 60 g krabích prstov, žĺtok, 20 g masla, 10 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, 0,2 g estragónu, 12 g červeného grepu

Postup: Filé z lososa orežeme, osolíme a okoreníme. Orezané kúsky spolu so soľou, rybacím korením a žĺtkom rozmixujeme. Polovicu natrieme na lososa a uložíme naň plátok nory. Natrieme aj druhú časť zmesi, uložíme krabie prsty a zatočíme roládu. Roládu zabalíme do alobalu a varíme v horúcej vode asi 15 minút. Potom ju vyberieme, necháme vychladnúť, pokrájame na rezy a uložíme na tanier. Podávame s omáčkou z červených grepov.

Omáčka: na masle orestujeme hladkú múku, zalejeme vlažným mliekom, osolíme, pridáme estragón a povaríme. Pred koncom pridáme šťavu z 1/2 grepu. Druhú polovicu nakrájame na malé kúsky a zamiešame do hotovej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu

Krupicová polievka s mandľami

Potrebujeme: 30 g lúpaných pražených mandlí, 1 g soli, 15 g krupice, 10 g masla, 900 ml slepačieho bujónu, 100 g smotany 33-percentnej, 0,05 g mletého bieleho korenia

Postup: Opražené mandle zomelieme. Na masle orestujeme krupicu a dve tretiny mandlí, zalejeme slepačím bujónom a povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme smotanu, krátko povaríme a dochutíme korením. Pri podávaní ozdobíme mandľami a petržlenovou vňaťou.

Hlavné jedlo: Kuracie prsia plnené špargľou

Potrebujeme: 480 g kuracích pŕs, 200 g zelenej špargľe, 60 g eidamu, 50 g hydinového vývaru, 20 g hladkej múky, 100 g šampiňónov, soľ, mleté biele korenie, olej

Postup: Kuracie prsia prerežeme, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na mäso uložíme plátok syra a oblanžírovanú špargľu. Mäso preložíme a zopneme kuchárskou ihlou či špáradlom. Mäso opečieme na oleji, do výpeku pridáme múku, opražíme, zalejeme vývarom a prevaríme. Nakoniec vložíme na masle orestované pokrájané šampiňóny.

SkryťVypnúť reklamu

Príloha: Zapekaná zemiaková kaša

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 0,2 dcl mlieka, 2 žĺtka, 50 g masla,

1 PL rajčinového pretlaku, 100 g mrazeného špenátu, soľ

Postup: Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, zlejeme a prelisujeme. Mlieko s maslom zohrejeme a pridáme k zemiakom. Vyšľaháme ľahké pyré a ochutíme soľou. Zemiaky rozdelíme na tri časti a zafarbíme jednu pretlakom, druhú špenátom, z ktorého cez obrúsok vytlačíme prebytočnú vodu. Vrecúško s veľkou zúbkovou rúrkou naplníme kašou, nastriekame rôzne tvary na vymastený plech a zapečieme v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 386
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu