akadémie v Bratislave Iveta Menyhartová.
Podlieha výzdoba vianočného stola móde?
"Áno. Farebné kombinácie sa menia, trendom týchto Vianoc je zlatá a strieborná. Nič však nepokazíme ani červenou či modrou. Farby však treba kombinovať tak, aby stôl vyzeral vkusne a na pohľad esteticky."
Týka sa farebnosť aj obrusov a obrúskov, alebo je preferovaná stále biela farba?
"Vôbec sa nemusíme obávať bielej či inej farby obrusu, dôležitá je vhodná farebná kompozícia. Voľba farby obrusu a obrúskov je podmienená aj použitou výzdobou a použitým inventárom."
Poraďte, ako a čím stôl vyzdobiť?
"Výzdoba stola je vizitkou našej kreatívnosti a aj fantázie. Na výzdobu môžeme použiť rôzne dekorácie, ktoré sú vhodné na určenú slávnostnú príležitosť. Dominantným prvkom je pekná a vkusne vytvorená žardiniéra so sviečkami alebo aj bez nich. Vhodný je aj adventný veniec či svietnik, alebo váza so živými kvetmi. Môžeme použiť rôzne mašle, ozdobné reťaze, štipce s vianočnými motívmi, anjela, hviezdičky, vianočné gule, svetelnú reťaz... fantázii sa medze nekladú."
Čo by na stole určite nemalo chýbať?
"Na Vianoce by určite na stole nemal chýbať základný stolový inventár. Ten závisí od jedál, ktoré budeme podávať. Napríklad počet pohárov závisí od počtu podávaných jednotlivých chodov. Pri prestieraní vždy začíname obrusom, pokračujeme vhodne zvolenou dekoráciou a až potom postupne zakladáme inventár: tlmič, dezertný tanier, príbory (počet závisí od počtu podávaných chodov, druhy závisia od podávaných jedál), to isté sa týka pohárov a vkusne dekorovaný plátenný obrúsok v podobe napríklad vejárika, lodičky, knihy... Nakoniec založíme menu lístky."
Aké sviečky použiť, samostatne stojace či radšej svietnik?
"Vhodné je použiť svietnik jeden- či viacramenný, alebo aj samostatne stojacie sviečky. Dávame pozor na to, aby výška sviečok alebo iné dekorácie nepresahovali výšku našich očí, inak naša komunikácia pri stole bude rušená. Sviečka by sa mala zapáliť pri zasadnutí k stolu a zhasnúť, až keď všetci odídeme od stola."
Má byť sviatočný stôl a vianočný stromček zladený farebne?
"Je to určite ideálne, lebo potom stôl a stromček podčiarknu sviatočnú atmosféru. Ak máme možnosť stolovať v miestnosti, kde je aj vianočný stromček, tak je to určite najlepšia možnosť, ako skombinovať vianočnú výzdobu a príjemné posedenie v kruhu blízkych."
Má byť vianočná ruža súčasťou výzdoby sviatočného stola?
"Rozkvitnutá vianočná ruža patrí k sviatočnej atmosfére. Ako súčasť výzdoby stola však obstojí iba vtedy, ak je vo váze. Kvetináč na slávnostný stôl nepatrí."
Ďalšou typickou vianočnou ozdobou je adventný veniec. Kam by sme ho mali najvhodnejšie umiestniť?
"To je individuálne. Najvhodnejšie je umiestniť adventný veniec tam, kde sa najčastejšie zdržiavame. Môže byť aj súčasťou sviatočného stola, ale treba dať pozor, aby nebol nakoniec preplnený. Výsledný efekt by potom mohol pôsobiť gýčovo. Držíme sa pravidla, že menej je niekedy viac."
Sviatočné menu bez kapustnice a majonézového šalátuMáte obavu, že aj počas týchto Vianoc opäť priberiete a budete sa prejedať tučnými a kalorickými jedlami či sladkosťami? Ak ste ochotní porušiť tradície na Štedrý deň, na Štefana či Nový rok vyskúšajte menu, ktoré pre čitateľov SME špeciálne pripravili v Združenej hotelovej akadémii v Bratislave.
Predjedlo: Lososová roládka s krabími prstami
( všetky jedlá sú pre 4 osoby)
Potrebujeme: 300 g filé z lososa bez kože, 2 g nory (morské riasy), 10 g morskej soli, 0,4 g rybacieho korenia, 60 g krabích prstov, žĺtok, 20 g masla, 10 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, 0,2 g estragónu, 12 g červeného grepu
Postup: Filé z lososa orežeme, osolíme a okoreníme. Orezané kúsky spolu so soľou, rybacím korením a žĺtkom rozmixujeme. Polovicu natrieme na lososa a uložíme naň plátok nory. Natrieme aj druhú časť zmesi, uložíme krabie prsty a zatočíme roládu. Roládu zabalíme do alobalu a varíme v horúcej vode asi 15 minút. Potom ju vyberieme, necháme vychladnúť, pokrájame na rezy a uložíme na tanier. Podávame s omáčkou z červených grepov.
Omáčka: na masle orestujeme hladkú múku, zalejeme vlažným mliekom, osolíme, pridáme estragón a povaríme. Pred koncom pridáme šťavu z 1/2 grepu. Druhú polovicu nakrájame na malé kúsky a zamiešame do hotovej omáčky.
Krupicová polievka s mandľami
Potrebujeme: 30 g lúpaných pražených mandlí, 1 g soli, 15 g krupice, 10 g masla, 900 ml slepačieho bujónu, 100 g smotany 33-percentnej, 0,05 g mletého bieleho korenia
Postup: Opražené mandle zomelieme. Na masle orestujeme krupicu a dve tretiny mandlí, zalejeme slepačím bujónom a povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme smotanu, krátko povaríme a dochutíme korením. Pri podávaní ozdobíme mandľami a petržlenovou vňaťou.
Hlavné jedlo: Kuracie prsia plnené špargľou
Potrebujeme: 480 g kuracích pŕs, 200 g zelenej špargľe, 60 g eidamu, 50 g hydinového vývaru, 20 g hladkej múky, 100 g šampiňónov, soľ, mleté biele korenie, olej
Postup: Kuracie prsia prerežeme, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na mäso uložíme plátok syra a oblanžírovanú špargľu. Mäso preložíme a zopneme kuchárskou ihlou či špáradlom. Mäso opečieme na oleji, do výpeku pridáme múku, opražíme, zalejeme vývarom a prevaríme. Nakoniec vložíme na masle orestované pokrájané šampiňóny.
Príloha: Zapekaná zemiaková kaša
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 0,2 dcl mlieka, 2 žĺtka, 50 g masla,
1 PL rajčinového pretlaku, 100 g mrazeného špenátu, soľ
Postup: Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, zlejeme a prelisujeme. Mlieko s maslom zohrejeme a pridáme k zemiakom. Vyšľaháme ľahké pyré a ochutíme soľou. Zemiaky rozdelíme na tri časti a zafarbíme jednu pretlakom, druhú špenátom, z ktorého cez obrúsok vytlačíme prebytočnú vodu. Vrecúško s veľkou zúbkovou rúrkou naplníme kašou, nastriekame rôzne tvary na vymastený plech a zapečieme v rúre.