Špecialita – perkelt z ježka

Rómska samospráva v Prievidzi už niekoľko rokov zbiera tradičné rómske zvyky a jedlá počas Vianoc. V budúcnosti chcú osloviť aj etnografov a ponúknuť im zozbierané spomienky.

Zvyky okolo Prievidze boli dosť osobité a časť z nich sa nezmenila. Ako povedal predstaviteľ samosprávy Marek Baláž, stále je zvykom, že pri vianočnom stole sa zíde 15 až 20 ľudí.

„Je to rodinný sviatok, na ktorom nechce nik chýbať. Často si ani nemajú kde posadať. Hoci o Rómoch sa často hovorí, že sú hluční, vianočná oslava sa nesie v znamení ticha,“ hovorí Baláž.

Pre rómske rodiny je príznačné, že v tom čase by mali byť stoly plné dobrôt. Darčeky vždy boli vedľajšie a deti si na ne veľmi nepotrpia ani dnes. Podľa Baláža je to ovplyvnené aj tým, že Rómovia vždy patrili medzi najchudobnejšie vrstvy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Cítiť to aj dnes, lebo veľa rodín má problém kúpiť si obyčajné ozdoby na stromček. Väčšinou ich robia deti z papiera,“ dodáva.

Na sviatočnom stole však okrem perníkov nesmie chýbať tradičná rómska lahôdka - gója. Sú to plnené bravčové črevá, ktoré sa pripravujú trochu inak ako klobásky. Dôležité je, aby v nich pri čistení čriev ostalo trocha sadla. Črevá sa potom plnia zemiakovo - cestovou náplňou a koreninami.

Rovnako často sa pripravuje aj nekvasený chlieb, podobný židovskému macesu. Ten pečú zväčša priamo na rozhorúčenej platni.

Najväčšou lahôdkou bol v minulosti perkelt z ježka, no ten si dnes už v rodinách musia odpustiť. „Dnes sú ježkovia chránení a je ich málo. Kedysi boli na každom kroku a Rómovia nimi často nahrádzali nedostatok kvalitného mäsa,“ dodáva Baláž. Sám túto typickú lahôdku jedol naposledy ako malý chlapec.

SkryťVypnúť reklamu

Rómovia vedeli využiť nielen mäso z ježkov, ale aj jeho žlč. Tá mala vraj mimoriadne liečebné vlastnosti a po rozpustení v liehu sa využívala predovšetkým na liečenie kožných chorôb. K žlči sa občas pridávala masť. Slúžila ako obklad na priedušky pri silnom kašli.

Autor: eta

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu