Modré odrody kalerábu sa lepšie uskladňujú

Konzumnou časťou kalerábu je stonková hľuza rastliny, niekedy nazývaná buľva. Býva zelenej alebo modrej farby a rôznej veľkosti.

Buľvy sa ukladajú voľne na hromady. FOTO - IT


Kaleráb sa pestuje od skorej jari až do neskorej jesene, v závislosti od odrôd. Skoré jarné odrody sa pestujú z priesad, letné a jesenné sa môžu získať aj z priamej sejby. Počas vegetácie sa porast bežne ošetruje. Treba vedieť, že kaleráb má najväčšie nároky na vodu v čase intenzívneho rastu. Asi dva týždne pred zberom treba ukončiť závlahu, aby nedochádzalo k praskaniu a hnitiu buliev. Neskorý kaleráb sa zberá od septembra do novembra. Pri zbere sa vytrhávajú celé rastliny, následne sa odstránia listy a skráti koreň. Kaleráb bez vňate dodávaný na trh má mať v prvej akostnej triede priečny priemer 70 až 150 milimetrov a v II. triede najmenej 60 milimetrov. Plodina sa zberá zväčša postupne - prebierkou. Zberajú sa vyspelé dobre vyvinuté buľvy, z ktorých sa odrezávajú listy a korene. Hneď po zbere ich treba schladiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Modré odrody kalerábu, ktoré nie sú náchylné na drevnatenie, sa uskladňujú lepšie. Veľmi dobre sa uchováva odroda Gigant. Skorý kaleráb možno na krátky čas uskladňovať s vňaťou v chladiarniach pri teplote 1 stupeň, na nižšiu teplotu je citlivý. Neskorý kaleráb sa dobre uchováva tiež v hrobliach, v pivniciach a v nechladených skladoch. Buľvy sa ukladajú voľne na hromady, prípadne sa zasypávajú pieskom. V skladoch a v pivniciach sa dávajú do prepraviek alebo do ohradových paliet. Sadivový kaleráb na semeno, založený v piesku alebo v ľahkej zemine, sa má uskladňovať vo vetraných skladoch. Možno ho poprášiť vápenným prachom alebo postriekať 0,5-percentným roztokom meďnatého prípravku.

Kaleráb má všestranné použitie. Známe sú polievky a prívarky. Ako samostatné jedlá sa pripravuje dusením, zapekaním, plnením a vyprážaním. V surovom stave je však najcennejší. Podáva sa k chlebíčkom a pridáva sa do čerstvých šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 532
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 200
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 895
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 958
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 824
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 803
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu