FOTO |
Ako si ich vypestujeme?
Majorán sa používa do polievok, gulášov, dusených jedál, zemiakových alebo zeleninových a mäsových placiek. Môže sa použiť aj sušený, ale aróma čerstvého majoránu je nenahraditeľná. Často sa preto pestuje v záhradke a i v byte. Vnútri sa mu najlepšie darí vtedy, ak do črepníka presadíme primeraný trs zo záhrady. Vňať skrátime a rastliny vyženú nové voňavé výhonky. V nádobkách sa môžu sadiť aj vopred vypestované a zosilnené priesady. Majorán má malé semená a drobné sú aj vzchádzajúce rastlinky. Zimné pestovanie z priamej sejby do črepníkov sa preto neodporúča.
Bazalka patrí medzi liečivé, ale aj koreninové rastliny. U nás je jednoročnou rastlinou a vonku sa pestuje z priamej sejby alebo z priesad. Nadzemnú časť rastliny na zimu skrátime, vyberieme zo záhonu a presadíme do kvetináča. Voňavé listy postupne trháme a používame v kuchyni. Bazalka sa môže pridávať do zeleninových pokrmov - do fazule, hrachu, rajčiakov, špenátu a do nakladanej zeleniny. Býva neoddeliteľnou súčasťou diviny, rýb na rôzny spôsob a gulášov.
Majorán. Bazalka. FOTO - AUTORKA A ARCHÍV |
Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.