Telo zvieraťa zachváti kŕč, ktorý mu znemožňuje chôdzu. Touto chorobou sa môže nakaziť aj človek, ak zje mäso infikovaného zvieraťa, najmä z niektorých častí tela z mozgu, miechy, čriev. Ľudská forma BSE sa považuje za nový variant Creutzfeldt-Jakobovej choroby.
Japonci reagujú na záležitosti okolo BSE dosť citlivo. Možno je to spôsobené vyhláseniami niektorých vedcov, že Japonci sú dva razy ohrozenejší než Európania kvôli inému genetickému systému. Každá jedna japonská krava musí byť testovaná na nákazu BSE. Jesť japonské hovädzie je teda v súčasnosti pomerne bezpečné. Je kvalitné, mäkké, má však aj jednu chybu. Je to cena. Od roku 1990 sa na japonský trh dostáva množstvo hovädzieho mäsa z Ameriky, ktorá má asi dvadsaťkrát viac hovädzieho dobytka než Japonsko. Navyše, americký štát podporuje farmy, takže môžu udržať nízke ceny mäsa. A tak sa americké hovädzie predáva v japonských obchodoch o tretinu lacnejšie ako japonské. Väčšina potravinárskeho priemyslu sa tam posledných pätnásť rokov spoliehala na lacné americké hovädzie.
Ako iste viete, problém s BSE sa pred pár rokmi objavil aj v Amerike. Viete, ktorú časť potravinárskeho priemyslu to v Japonsku najviac poškodilo? Reťazce reštaurácií s rýchlym občerstvením - fast food, nie však reštaurácie s hamburgermi. Totiž, neviem, ako je to v iných krajinách, ale japonské reštaurácie používajú na prípravu hamburgerov hovädzie mäso z Austrálie. Najviac však utrpeli reťazce reštaurácií, ktoré sú všade v Japonsku veľmi populárne takzvané gjudon (miska s hovädzím), pretože tam sa servíruje v miske ryža a na nej najemno nakrájané kúsky hovädzieho mäsa s dusenou cibuľou a sladkou sójovou omáčkou. Ako ďalšie jedlo k miske s hovädzím je obľúbená miso polievka. Niekto má rád misku s hovädzím dokonca poliatu surovým rozšľahaným vajíčkom. Tieto reštaurácie sú otvorené nonstop ako rýchle občerstvenie, ale čo je zaujímavé - jeden zákazník dostane maximálne dve malé fľašky piva.
Fanúšikov gjudon reštaurácií pred pár rokmi šokovala informácia, že Japonsko sa rozhodlo prestať importovať hovädzie mäso z Ameriky a misky s hovädzím zmizli z jedálneho lístku. Niektoré reštaurácie začali namiesto hovädzieho používať bravčové, iné varia hovädzie z Austrálie. To je trochu tvrdšie, preto je vhodnejšie používať ho ako mleté mäso, nie na tradičné misky s ryžou a hovädzím, kde musí byť mäso mäkké a šťavnaté. Austrálske hovädzie navyše nie je také lacné ako americké. Ceny v rýchlom občerstvení sa však vždy očakávajú nižšie, a to je problém.
Túto jeseň začal najväčší reťazec reštaurácií misiek s hovädzím po dva a polročnej prestávke opäť variť z amerického hovädzieho mäsa, pretože Japonsko ho znovu importuje. V prvý deň stáli pred reštauráciami v každom meste ľudia v dlhých radoch a počul som, že za jediný deň predali milión porcií. Nedokážem sa už vžiť do pocitov milovníkov hovädziny, pretože už takmer dva roky nejem mäso.
Autor: MASAHIKO