Pod šiatrom na novozámockom námestí si na stôl rozložili nielen vyrobené súťažné klobásy, ale aj ocenenia, ktoré dostali na klobásovom festivale priamo v rodisku „čabajky“.
„Rodina Maríkovcov tam kedysi vyrábala výborné klobásky. Ich recept si odovzdávame niekoľko generácií, už aj vnúčatá nám pomáhajú,“ hovorí Jozef Greben.
„Pravá čabianska klobása sa nedá napodobiť. Predovšetkým potrebujete kvalitné suroviny. Mäso musí byť z ošípanej vykŕmenej obilím, nie zmeskami. Po koreniny a prísady cestujeme priamo do Békešskej Čaby. Najdôležitejší je pracovný postup, ale ten sa už neprezrádza,“ dodal Greben.
Do klobások sa už vraj pridáva všeličo – oregáno, hríby, muškátový orech.
Takéto recepty však Jozef Gremen považuje za plytvanie mäsom.
„Fantázia nie je v prísadách, ale v tom, ako to človek robí a koľko srdca tomu venuje. Držíme sa tradície, ktorú založil ešte nebohý svokor.“
Druhý ročník súťaže v príprave klobás zorganizovali na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch tunajší Csemadok a úlohou troj- až päťčlenných družstiev bolo vyrobiť z desiatich kilogramov mäsa pol metra klobásy.