Viete správne pripraviť sypaný čaj?

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu .

Najkvalitnejší čaj sa dodnes zbiera ručne.

Do čajníka nalejeme horúcu vodu, aby sa vyhrial. Trochu ním pohýbeme, nech sa prehrejú aj steny, vodu vylejeme a do nádoby vložíme čaj. Na každú šálku (cca 1,5 dl) potrebujeme jednu kávovú lyžičku a jednu dáme navyše. Nikdy nepoužívame "namáčadlá" typu "guľa" alebo "vajíčko". Čaj totiž po zvlhnutí zväčší objem a nevylúhuje sa. Lístky sa musia voľne vznášať vo vode.

Voda, ktorou zalievame čaj, by nemala vrieť búrlivo, treba vystriehnuť, kým sú bublinky ešte malé. Čierny čaj zalievame hneď a nechávame vylúhovať 3 - 5 minút. Aromatizovaný čaj lúhujeme maximálne 3 minúty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zelený čaj sa vriacou vodou nikdy nezalieva. Čínske čaje vo všeobecnosti zalievame asi 80-stupňovou vodou (t. j. po zovretí necháme vodu 2 - 3 minúty vychladnúť) a necháme lúhovať 2 - 3 minúty.

Ešte chúlostivejšie sú jemnejšie japonské čaje, tie treba zaliať vodou, ktorá má 60 - 70 stupňov (po zovretí ju necháme chladnúť 4 - 5 minút) a potom lúhujeme iba 1 - 2,5 minúty. Dĺžku lúhovania prispôsobíme veľkosti lístkov, väčšie lístky lúhujeme dlhšie.

Z čoho piť?

K čajovej kultúre patrí pekný servis. Najlepšie šálky sú tvaru otvorenej misky. Môžu byť aj s uškom, ale tie bez uška sa príjemnejšie držia a človek má lepší kontakt s ušľachtilým obsahom. Ideálny je porcelán alebo terakota s bielou glazúrou vnútri, aby na nej vynikla farba čaju. Neglazované terakotové misky (a čajníky) nasávajú arómu čaju, takže sa nedajú používať univerzálne, votrie sa do nich vôňa aromatických čajov.

SkryťVypnúť reklamu

Je cukor hriech?

Väčšina odborníkov tvrdí, že naozaj dobrý čaj sa dá piť jedine bez cukru. Liberálnejší čajomilci nemajú nič proti veľmi malému množstvu kvalitného cukru, ktorý môže pomôcť rozvinúť chuť. V tomto prípade sa nedá odporúčať hnedý cukor, ktorého aróma by mohla čaj zabiť.

Príprava a pitie čaju je rituál.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  6. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  2. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  3. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  6. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  7. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  8. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 264
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 694
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 203
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 588
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 391
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 196
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 817
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 725
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu