iakov a melasy, teda presne z tých surovín, z ktorých sa má vyrábať „pravá“ vodka.
Zbytočný rozruch
Do boja proti producentom vodky, ktorí ju destilujú z iných surovín, sa postavili severské a pobaltské krajiny a Poliaci. Podľa nich totiž výrobcovia z iných členských krajín Európskej únie nazývajú vodkou takmer akýkoľvek destilát. Až 97 percent vodky predávanej v únii je pritom vyrobených z obilia, zemiakov alebo melasy, tvrdí poľský minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper.
„Ide len o zbytočný rozruch okolo vodky. Podľa slovenských výrobcov liehovín ide len o komerčnú záležitosť,“ povedal Forstshofer. Ak výrobca vyrobí kvalitný lieh, tak nie je možné rozlíšiť, z čoho bol vyrobený. Do pravej vodky sa totiž dáva neutrálny lieh, čistený napríklad aj aktívnym uhlím. Tento lieh výrobca následne zriedi vodou v takom pomere, aby vznikol 40 percentný destilát.
Vodka by sa dala vyrobiť aj liehom destilovaným z cukrovej trstiny, z ktorej sa vyrába pravý rum. Pri rume sa však dnes už rozlišuje, či ide o destilát z cukrovej trstiny alebo o liehovinu, teda o nápoj vyrobený z čistého liehu ochuteného rumovou esenciou. „Pri rume máme podozrenie, že za rozlišovanie lobovali najmä Francúzi. Oni jediní totiž mohli mať v únii rum vyrobený z cukrovej trstiny,“ povedal Forstshofer. Rum sa totiž vyrába v bývalých francúzskych kolóniách.
Rozdiel je v postupe, nie v surovine
Pri vodke však podľa slovenských výrobcov liehovín nie je rozdiel v tom, z akej suroviny sú vyrobené, ale v technologickom postupe výroby. „Rozdiely v chuti vznikajú pri procese výroby, ktorý si výrobcovia chránia.“ Dodal, že vydestilovaný lieh môže výrobca zjemniť napríklad cukrom.
Slovenskí výrobcovia však podľa Forstshofera uznávajú argument, že výrobcovia vodky by mali na etikete uvádzať surovinu, z ktorej je nápoj vyrobený. „Spotrebiteľ si potom vyberie, ktorá vodka mu najviac chutí,“ povedal.
Náklady výrobcov by ani prípadné spresnenie označovania vodky nemalo dvihnúť.
Proti sprísneniu sa postavili krajiny, ktoré ťažia z voľnej definície vodky ako napríklad Veľká Británia. Britská firma Diageo je totiž významným výrobcom vodky Ciroc vyrobenej z hrozna. Okrem toho sú proti sprísneniu krajiny ako Česko alebo Slovensko, ktorým prekáža menenie doteraz fungujúcich pravidiel. Na Slovensku vyrába vodku asi 50 výrobcov.