Dlhé výhonky muškátov sú krehké. FOTO - AUTOR |
Šafran zlatožltý (Crocus chrysanthus) má menšie kvety rôznych odtieňov žltej farby a kvitne na jeseň. Crocus speciosus je vďaka modrofialovým kvetom najkrajším jesenným druhom. Šafrany dobre rastú v humóznych, vlhkých pôdach; na chudobnej piesočnatej pôde slabo kvitnú a tvoria len malé cibuľky. Najčastejšie sa vysádzajú do trávnikov, skaliek a ku kobercovým rastlinám. Na jednom mieste môžu zostať niekoľko rokov.
Reďkev sa používa tak ako reďkovka, má však ostrejšiu chuť. Pestuje sa zriedkavo, ale dobre sa uskladňuje. Reďkovka sa konzumuje v čerstvom stave, pričom rýchlo vädne a preto ju nemožno skladovať. Zimnú reďkev zberáme na jeseň, podobne ako neskorú mrkvu. Z buliev odstraňujeme vňať a bočné korienky. Uskladňujeme ich obdobným spôsobom ako červenú šalátovú repu, pričom vydržia dva až šesť mesiacov.
Odrezky červených, bielych a čiernych ríbezlí dobre zakoreňujú. Získame ich z jednoročných výhonkov dlhých približne 20 centimetrov. Na spodnej časti odrezka urobíme šikmý rez pod púčikom. V hornej časti ho takisto urobíme, ale opačným smerom a vyššie nad púčikom, maximálne však o centimeter. Tým zabránime poškodeniu najvyššie postaveného púčika pri škôlkovaní. Z jedného výhonka môžeme získať až päť kvalitných odrezkov.
Muškát štítovolistý, známejší pod názvom ovisnutý muškát, si vyžaduje prezimovanie. Jeho kvety sa podobajú na kvety veľkokvetých muškátov. Bohato kvitne a skrášli každý balkón, okno či suchý múrik. Pozor však treba dať na veterné stanovište, lebo dlhé výhonky sú krehké a ľahko sa lámu. (pav)