Neskoro dozrievajúca stolová odroda Onyx. FOTO - AUTOR |
i balkánskej kuchyni aj pre svoje chuťové vlastnosti. Zároveň pôsobia močopudne, potopudne a tonizujúco a napomáhajú vylučovanie kyseliny šťavelovej z organizmu.
V starovekej medicíne odporúčali žuvať listy pri zápaloch ďasien a ústnej dutiny. Odrezky z viniča sa používajú na výrobu najkvalitnejšieho drevného uhlia (Carbo adsorbens), ľudovo nazývaného živočíšne uhlie, a v stredomorských oblastiach na produkciu paliva na grilovanie mäsa. Z hroznových jadierok sa získava olej vhodný aj na vyprážanie. Vyluhovaním sa z nich dá získať čaj, ktorý podporuje vykašliavanie hlienu z pľúc pri nachladnutí. V kombinácii so skorocelom možno uvariť čaj, ktorý potláča zápal priedušiek.
Hrozno je jedným z najzdravších bobuľovitých ovocí. Pre svoj biologický, nutričný a diatetický význam, ale aj pre blahodarné účinky na tráviace ústrojenstvo, látkovú premenu, krvotvorbu, prevenciu výskytu srdcovocievnych ochorení a pre podporu homeostázy patrí k dôležitým potravinám. Obsah hroznového cukru, pektínov, kyselín, vlákniny, minerálnych látok, enzýmov, vitamínov, najmä skupiny B, a ľahká stráviteľnosť podčiarkujú výnimočnosť hrozna v potravinovom reťazci. (kin)