Moderátorka Marianna Boučková sa narodila v roku 1977 v Kremnici. Keď mala päť rokov, presťahovala sa s rodinou do Bratislavy, kde absolvovala základnú školu. Po jej skončení sa opäť presťahovali do Kremnice. Vyštudovala Obchodnú akadémiu v Žiari nad Hronom a vysokú školu - Filozofickú fakultu UK v Bratislave, odbor psychológia. Ešte počas štúdia na VŠ začala pracovať ako programová hlásateľka v STV a od roku 2001 pracuje ako moderátorka Televíznych novín Markízy. Okrem dobrého jedla má rada rôzne druhy športu: tenis, korčuľovanie, či fitnes. Vo voľnom čase rada číta knihy, najmä s psychologickou tematikou. Momentálne je jednou z tancujúch hviezd v šou Let's dance. Je vydatá.
Moderátorka Marianna Boučková rada varí aj pečie. V kuchyni však netrávi veľa času. Má rada rýchle jedlá a teší sa, ak jej pri varení niekto asistuje. "Mám rada ak je niekto pri varení so mnou a môžeme sa spolu rozprávať a popíjať dobré vínko. Varenie považujem za relax," hovorí Marianna Boučková.
Atmosféra predvianočného pečenia
V detstve nerada jedla. Deprimoval ju pocit, že musí jesť. Pri jedle dokázala sedieť aj tri či štyri hodiny, kým do seba nasúkala obed. "Moja stará mama ma musela kŕmiť ešte v desiatich rokoch, aby som aspoň niečo zjedla," priznáva moderátorka. V kuchyni trávila minimum času. Doslova sa jej vyhýbala, pretože musela umývať riad, a to ju nebavilo.
V šestnástich rokoch však dostala záchvat varenia. Pripravovala rôzne špeciality a zásadne sa vyhýbala klasickým domácim jedlám, ktoré jej mama pravidelne varila. "Tých som mala v tom veku plné zuby, tak som si povedala, že keď chcem niečo iné, musím si to uvariť sama." Dodnes miluje atmosféru predvianočného pečenia. V kuchyni trávi čas hlavne s mamou. Vždy si spolu dobre poklebetia. "Táto atmosféra má pre mňa neopísateľné čaro. Vždy som sa od mamy podozvedala mnoho jej tajomstiev a dobrých rád do života, za čo som jej dodnes vďačná."
Najviac jej chutia ryby
Napriek tomu, že moderátorka doma rada varí, nestíha každý deň. Keď si však nájde čas, preferuje zdravé a nenáročné jedlá. "Najradšej mám ryby a viem ich pripravovať na rôzne spôsoby." Okrem rýb pripravuje aj cestoviny, zeleninové šaláty, koláče a polievky. "Keď som sa vydala, naučila som sa variť polievky. Môj manžel Libor ich má veľmi rád. Ja som ich predtým nikdy nevarila, pretože ich nemusím mať každý deň." Okrem toho jej manžel preferuje mäso na rôzne spôsoby, v jedálnom lístku im teda nechýba. "Obaja si radi pochutnáme na sladkostiach, a preto rada pečiem." Najradšej pripravuje bublaninu, štrúdľu, bábovku a vianočné koláče.
Keď Marianna varí, v kuchyni si udržiava poriadok. "Všetko, čo už nepotrebujem, rýchlo po sebe upratujem." Samú seba považuje za netrpezlivého človeka a preto "rýchlo uvarím a o to dlhšie si jedlo môžem vychutnávať."
Gurmánka
Marianna Boučková nepatrí síce k vychýreným kuchárkam, no o to radšej si jedlo vychutnáva. Ak doma nestíha variť, zájde do reštaurácie. Keďže sa stravuje zdravo, fast food vynecháva. "Navštívim ho len v nevyhnutných prípadoch, a to sa mi podarí asi päťkrát do roka. Dokonca nekupujem a nejem ani polotovary." Nechutia jej ani pikantné jedlá. "Mám pocit, že veľmi korenisté jedlá zabíjajú pravú chuť jedla."
Moderátorkina najobľúbenejšia kuchyňa je francúzska, pretože je "elegantná, ľahká a voňavá."
"Považujem sa za gurmánku, pretože dobré jedlo nikdy neodmietnem. A pri každej návšteve zahraničia spoznávam krajinu cez jedlo. Od rána do večera by som jedla morské živočíchy."
Kávičkárka
Smäd jej uhasí nesýtená minerálka alebo voda. Výhýba sa sladkým nápojom. Nechutí jej ani mlieko. "Nemám ho rada od detstva. Aj jogurty si doprajem len raz za čas. Naopak, syry milujem a mohla by som ich jesť každý deň."
Dodržiava svoj ranný rituál a každý deň začína dobrou kávou. Denne vypije tri a niekedy aj štyri kávy. "Som veľká kávičkárka. Potrpím si hlavne na kvalitnú kávu. Ak mi chutí, dám si si aj dve za sebou. Našťastie mám nízky tlak, tak si to môžem dovoliť."
Moderátorka nikdy nemala problém s nadváhou. Keď bola dieťa, bola až príliš chudá. "Mama sa so mnou a s mojou sestrou hanbila niekam ísť. Ľudia sa jej totiž pýtali, či nás kŕmi chrústami." Preto nemá ani zaručený recept na diétu. "Najdôležitejšie je zdravo sa stravovať a trošku sa hýbať. Výsledok zaručene príde," dodáva moderátorka.
Recepty Marianny Boučkovej
Pražený morský jazyk
- klasický francúzsky recept
2,25 dl mlieka, 115 g hladkej múky, soľ, mleté čiene korenie, 700 g filé z morského jazyka, 25 g masla, slnečnicový olej, čerstvá petržlenová vňať, citrón
Do väčšej plytkej nádoby nalejeme mlieko. Na plytký tanier nasypeme múku, ktorú zmiešanú s korením a soľou. Rybu vložíme do mlieka a potom obalíme v múke. Na panvici roztopíme maslo a nalejeme olej. V tom pražíme rybu do zlatista - asi 2 až 3 minúty z každej strany. Vyberieme, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme mesiačikmi citróna. Môžeme podávať s grilovanou zeleninou alebo varenými zemiakmi.
Brokolicová polievka
brokolica, sladká smotana, soľ, muškátový orech, chlieb
Brokolicu vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby ju tesne zakryla. Posolíme a uvaríme úplne do mäkka. Roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Pridáme sladkú smotanu a trošku muškátového orieška. Pri podávaní môžeme posypať malými kockami opraženého chleba.