FOTO |
KREMNICA - Rast spotrebnej dane na lieh prispel k nižšiemu záujmu ľudí o pálenie v oficiálnych pestovateľských páleniciach. Viaceré z týchto páleníc sú tým ohrozené, za dva roky ich zaniklo dvadsaťštyri. Cena za liter pálenky z oficiálnej pálenice je pre ľudí vysoká, niektorí dávajú prednosť domácej výrobe.
Napriek dobrej úrode sliviek a jabĺk záujem o legálne pálenie vo väčšine slovenských páleníc klesol. "Z roka na rok je slabší, táto sezóna patrí medzi najkritickejšie. Inokedy sme mali plne obsadené aj novembrové termíny, bol poradovník. Teraz to máme pokryté iba sčasti," povedala Anna Gregorová, majiteľka pálenice v Žarnovici. Uvažuje o zrušení prevádzky.
Hoci je to nelegálne, domáce destilačné zariadenia sú najmä na vidieku časté. Hrozí tiež, že nedokonale vypálený destilát môže obsahovať nebezpečný metylalkohol, ktorý spôsobuje slepotu. Domáca pálenka často obsahuje kyselinu maslovú či mravčiu, ktoré môžu pri dlhodobejšom užívaní škodiť. Niektorí však doma dokážu získať čistejší destilát ako z oficiálnej pálenice.
Združenie pestovateľských páleníc odhaduje, že na Slovensku môže byť od 15- do 30-tisíc domácich destilačných zariadení. Mnohé sú nekvalitné a ľudia, ktorí prebytky zo záhrad pália, často ani nepoznajú presné postupy. "Je slabá osveta," myslí si predseda združenia Jozef Beňo. Ľudia podľa neho nevedia, čo domácou výrobou pálenky riskujú.
Colná správa urobila v minulých rokoch viacero úspešných záťahov. Domáce zariadenia na výrobu pálenky sa však odhaľujú ťažko. Často sa to podarí až vtedy, keď sa niekto priotrávi. "Kým nebude pre ľudí pálenie v pestovateľských páleniciach cenovo zaujímavé, budú páliť doma v nelegálnych," hovorí Beňo. Podľa neho prichádza čiernymi pálenicami štát približne o miliardu ročne.
Odborníci z oblasti toxikológie poznajú regióny, kde sa domácky páli príliš veľa. Z týchto oblastí zvyknú hospitalizovať viac pacientov s typickými príznakmi po požití nekvalitnej pálenky.
Podľa Jindřicha Cupáka z Psychiatrickej nemocnice v Kremnici existuje aj v ich regióne viac dedín, kde je domáca výroba pálenky roz- šírená. "Domáca pálenica sa berie takmer ako miestna norma. Zvyčajne sa páli v rodinách, kde sa alkohol užíva pravidelne. Okrem hrozby otravy metylalkoholom sa objavuje závislosť, rodinné problémy," hovorí.
Sprievodným znakom otravy je zhoršenie zraku, slepota, ale aj smrť. Na menej kvalitných zariadeniach je zložité určiť, či sa metylalkohol oddelil od destilátu úplne, v niektorých prípadoch jeho obsah vysoko prekračuje normy.
Výroba slivovice sa začína v ovocnom sade a končí v ufúľanom destilačnom stroji. FOTO TASR a SME - PAVOL FUNTÁL |