Využime výnimočný ročník pre vinič

Každý vinohradník, vinár, ale aj konzument vína vie, že čím je hrozno sladšie, tým lepšie víno z neho možno vyrobiť. Napriek tejto známej zásade sa nájdu ešte pestovatelia, ktorí považujú zber hrozna za preteky s časom. Niektorí argumentujú potrebou ...

FOTO - AUTOR


Každý vinohradník, vinár, ale aj konzument vína vie, že čím je hrozno sladšie, tým lepšie víno z neho možno vyrobiť. Napriek tejto známej zásade sa nájdu ešte pestovatelia, ktorí považujú zber hrozna za preteky s časom. Niektorí argumentujú potrebou zachovania kyselín. Dostatok kyselín vo víne však nie je len otázkou termínu zberu, ale aj vhodnej technológie spracovania hrozna a vína prispôsobenej konkrétnej odrode. Preto možno oberať aj skoré odrody (napríklad aj Müller-Thurgau) pri cukornatosti nad 19 stupňov NM. Treba ich však v pivnici správne ošetriť rýchlym stočením ešte počas dokvášania, nie až po vyčistení. Nemalú úlohu pri zachovaní kyselín má aj odkalenie muštu, ktoré by malo byť samozrejmosťou pri spracovaní každého hrozna.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzi vinármi je známe, že odrodové rozdiely najlepšie vynikajú až pri cukornatosti nad 19 stupňov NM, čo je aj hranica pre nedosládzané vína (podľa zákona o vinohradníctve a vinárstve). Samozrejme, náklady na výrobu nedosládzaného vína sú nižšie aj o ušetrené peniaze za cukor. V neposlednom rade je zaujímavá aj zdravotná stránka takéhoto vína. Tým, že je minimálne upravované, má oveľa vyššiu biologickú hodnotu a zdravotnú bezchybnosť. Toto rieši aj zákon, ktorý nepovoľuje pridávať do neprisládzaných vín ďalšie prídavné a konzervačné látky. Ak toto všetko vinár rešpektuje, dorobí "ekologické víno".

Je tu však ešte jeden problém - hnitie hrozna pred zberom. Túto chorobu spôsobuje huba Botrytis cinerea, teda známa botrytída. V priaznivých podmienkach môže pomôcť zreniu hrozna, avšak počas daždivej jesene hrozno niekedy hnije. Počas tohtoročného júla neboli vhodné podmienky na jej rozvoj, preto podľa metodík prognózy a signalizácie by nemali vzniknúť hospodárske straty na úrode pri akomkoľvek ďalšom priebehu počasia. Aj keď treba pripomenúť, že august bol už žičlivý tejto chorobe a bolo treba aspoň jedno paušálne ošetrenie. V súčasnosti však už ďalšie ošetrenia neodporúčame.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu, kto neošetroval, nemusí sa báť nechať hrozno na pňoch, pretože v praxi a aj podľa pozorovaní to s hnilobou býva o niečo komplikovanejšie. Počas suchej jesene, ktorá doteraz panovala, sa šírenie rýchlo zastavuje a často dochádza k pozitívnemu pôsobeniu huby. Preto nemožno paušálne predpovedať výskyt hniloby a aj ošetrenia proti nej nie sú tak jednoznačne potrebné. Okrem priamej chemickej ochrany hnilobu obmedzuje aj správny spon a smer radov, vzdušnosť výsadby, nepreťažovanie krov, vylúčenie hnojenia minerálnym dusíkom (z priemyselných hnojív) a využitie vedľajších účinkov meďnatých prípravkov proti botrytíde (tým, že spevňujú pletivá). Kto chce produkovať zdravotne bezchybné hrozno a víno, zameria sa na takéto opatrenia. Treba dodať, že pri ich správnom uplatňovaní sa dosahuje veľmi vysoká účinnosť a hniloba nie je pri bežných podmienkach problémom.

SkryťVypnúť reklamu

Ing. STANISLAV BAROK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 568
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 285
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 076
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 273
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 919
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 850
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 412
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu