Spracúvame šípky

Šípkový mušt

Šípky sú bohaté na vitamín C a z ich plodov sa dajú vyrobiť šťavy, pretlaky či marmelády.


FOTO - AUTOR


Šípkový mušt

Očistené zrelé šípky umyjeme, roztlačíme, dáme do hliníkovej alebo smaltovej nádoby, zalejeme troškou vody a asi pol hodinu zahrievame pri teplote 80 stupňov. Ešte horúce šípky vylisujeme a získanú šťavu necháme odstáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu pomocou gumovej hadice stočíme do fliaš, ktoré previažeme dvojitým celofánom, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a v pare sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 stupňov alebo 5 minút od bodu varu. Potom vyberieme z hrnca a po vychladnutí uložíme na tmavom a chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sušené šípky

Ak sa šípky sušia pri nižšej teplote - okolo 70 stupňov - dochádza k rýchlemu úbytku vitamínu C. Preto je lepšie ich sušiť tak, že najprv ich vložíme na 15 minút do rúry vyhriatej na 110 stupňov a až potom znížime na 70 stupňov. Z 10 kg čerstvých plodov získame 3 až 4 kg sušených plodov s veľmi vysokým obsahom vitamínu C.

Šípková marmeláda

1 kg šípkového pretlaku, 500 g kryštálového cukru

Šípky umyjeme, očistíme, zalejeme trochou vody a uvaríme do mäkka. Potom ich prepasírujeme, odvážime, pridáme cukor a varíme do zahustenia. Ešte horúce plníme do pohárikov. Poháriky uzatvoríme a sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov.

Šípkový kompót

500 g šípok, 500 ml vody, 300 g kryštálového cukru

Tvrdé červené šípky rozpolíme a vyškrabeme z nich jadierka. Potom ich ponoríme na 3 až 4 minúty do vriaceho cukrového roztoku a necháme ich v ňom vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom ich vyberieme, nasypeme do pohárov, zalejeme horúcim nálevom z predchádzajúceho dňa, zavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov. Kompót môžeme použiť aj na zdobenie zákuskov. (lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 556
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 264
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 707
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 045
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 189
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 933
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 833
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 423
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu