Šípky sú bohaté na vitamín C a z ich plodov sa dajú vyrobiť šťavy, pretlaky či marmelády. FOTO - AUTOR |
Šípkový mušt
Očistené zrelé šípky umyjeme, roztlačíme, dáme do hliníkovej alebo smaltovej nádoby, zalejeme troškou vody a asi pol hodinu zahrievame pri teplote 80 stupňov. Ešte horúce šípky vylisujeme a získanú šťavu necháme odstáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu pomocou gumovej hadice stočíme do fliaš, ktoré previažeme dvojitým celofánom, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a v pare sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 stupňov alebo 5 minút od bodu varu. Potom vyberieme z hrnca a po vychladnutí uložíme na tmavom a chladnom mieste.
Sušené šípky
Ak sa šípky sušia pri nižšej teplote - okolo 70 stupňov - dochádza k rýchlemu úbytku vitamínu C. Preto je lepšie ich sušiť tak, že najprv ich vložíme na 15 minút do rúry vyhriatej na 110 stupňov a až potom znížime na 70 stupňov. Z 10 kg čerstvých plodov získame 3 až 4 kg sušených plodov s veľmi vysokým obsahom vitamínu C.
Šípková marmeláda
1 kg šípkového pretlaku, 500 g kryštálového cukru
Šípky umyjeme, očistíme, zalejeme trochou vody a uvaríme do mäkka. Potom ich prepasírujeme, odvážime, pridáme cukor a varíme do zahustenia. Ešte horúce plníme do pohárikov. Poháriky uzatvoríme a sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov.
Šípkový kompót
500 g šípok, 500 ml vody, 300 g kryštálového cukru
Tvrdé červené šípky rozpolíme a vyškrabeme z nich jadierka. Potom ich ponoríme na 3 až 4 minúty do vriaceho cukrového roztoku a necháme ich v ňom vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom ich vyberieme, nasypeme do pohárov, zalejeme horúcim nálevom z predchádzajúceho dňa, zavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov. Kompót môžeme použiť aj na zdobenie zákuskov. (lov)