0,5 kg ľadviniek alebo pečienky, 0,25 kg prerastenej slaniny, 0,25 kg klobásy, niekoľko veľkých cibúľ, zemiaky, soľ, sladká paprika, trocha bazalky
Ľadvinky alebo pečienku, slaninu, zemiaky, klobásu a cibuľu pokrájame na plátky. Osolíme, opaprikujeme a napichávame na rošt, alebo ukladáme po vrstvách na alobal. Alobal dobre zvinieme, dáme na jeden a pol hodiny do horúcej pahreby, ktorú udržiavame, alebo na rovnaký čas do rúry. Deň predtým dáme mäso do pácu z cibule, oleja a soli.
Kurča na
"výborný spôsob"
(tak to nazvali vnúčatá)
1 celé kurča, soľ, sladká paprika
Kurča naporciujeme, osolíme, opaprikujeme a poukladáme na rozpálený olej na pekáč - dáme nad otvorený oheň a opekáme niekoľko minút z obidvoch strán. Podávame s chlebom, doma aj so zemiakmi alebo ryžou.
Bravčové rezne
v haruli
Bravčové rezne, olej, soľ, cesnak, sladká paprika, mleté čierne korenie, vajce, hladká múka, olej, zemiaky
Surové zemiaky ošúpeme a postrúhame. Osolíme, okoreníme, pridáme vajce, múku a cesnak a cestíčkom obalíme rozklepané bravčové rezne. Vyprážame obojstranne v rozpálenom oleji na otvorenom ohni. (Na sporáku doma sa nám to nepodarilo.) Podávame s chlebom a šalátom.
Hliva na divoko
300 g hlivy, 120 g cibule, trocha oleja, 100 g mrkvy, 50 g petržlenu, trocha múky na zahustenie, kvapka octu, čierne korenie, 2 dl vody
Na oleji podusíme cibuľu, pridáme nadrobno pokrájanú hlivu a soľ. Podusíme a po chvíli pridáme nakrájanú zeleninu a korenie. Pri dusení podlievame vodou. Po vyparení vody pridáme múku, vodu prípadne dochutíme koreninami. Za stáleho miešania prevaríme. Na záver pokvapkáme octom. Podávame s ryžou alebo s cestovinami.