Slovenskému vínu tento rok doprial

BRATISLAVA - Ročník 2006 bude zrejme dobrým ročníkom pre slovenské vína. Oba hlavné faktory - teda cukornatosť a vínne kyseliny - sú totiž na veľmi dobrej úrovni. „Cukornatosť viniča dosahuje tento rok 21 až 23 normalizovaných stupňov. V severnejších obla

Vysoká cukornatosť a zachovanie vínnych kyselín sú zárukou, že víno z roku 2006 nebude „cukrovou vodou“.

ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR

stiach je cukornatosť zhruba 18 až 19 stupňov,“ povedala výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslava Pátková. V bežných ročníkoch je to len okolo 17 stupňov.

Navyše sa vo viniči zachovala aj kyselina vínna a jablčná, ktoré dodávajú vínu sviežosť a plnosť pri premene cukru na alkohol. „Ak sa totiž tieto kyseliny odbúrajú, tak ostane víno prázdne, taká cukrová voda,“ vysvetlila Pátková. Dodala, že vďaka zachovaniu kyselín vo viniči bude tohtoročné víno „harmonické a iskrivé“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V priebehu roka bolo dôležité aj to, že úrodu nepostihli choroby, napríklad múčnatka. Ochrana vinohradov je na Slovensku podľa Pátkovej na vysokej úrovni. Je však dôležité odhadnúť ten správny termín na postreky proti chorobám. „Tí, ktorí to stihli, majú krásnu úrodu,“ hovorí Pátková.

Problémom pre slovenských vinárov je silná konkurencia z krajín Európskej únie. Výrobu vín totiž niektoré krajiny dotujú viac ako Slovensko, čo sa u nás prejavilo najmä poklesom produkcie stolových vín. Dôsledkom toho je, že za posledné tri roky poklesla výroba vína takmer o tretinu na 300-tisíc hektolitrov. Zároveň sa zmenšila aj plocha, na ktorej sa rodí vinič. Z 19-tisíc hektárov v roku 1999 je to dnes len asi polovica. Vinič by sa však mohol na Slovensku pestovať asi na 22-tisíc hektároch, ktoré vinársky zväz registruje.

SkryťVypnúť reklamu

Aj napriek tomu, že na Slovensku výroba vína klesá, jeho spo­treba mierne rastie. Od roku 2004 však rastie vývoz slovenských vín do zahraničia. Súvisí to s ich zlepšujúcou sa kvalitou. Tento rok by sa mal vývoz vín oproti roku 2004 zdvojnásobiť na asi 120-tisíc hektolitrov. Dopyt po víne vyrovnáva jeho dovoz z krajín únie, ako sú Taliansko, Španielsko, Maďarsko či Česko. Vinársky zväz odhaduje, že dovoz vzrastie tento rok oproti vlaňaj­šku zo 183- na asi 300-tisíc hektolitrov.

Na rozdiel od Slovenska, svetová produkcia vín mierne rastie. Celkovo sa v roku 2004 vo svete vyrobilo takmer 300 miliónov hektolitrov, z toho asi 70 percent v Európe a 16 v Amerike.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 551
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 254
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 031
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 130
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 934
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 829
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 433
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu