Vysokú úrodu jabĺk predpovedajú súkromníci, záhradkári aj produkčné sady.
FOTO –ARCHÍV TASR
Padané jablká, ktoré nemožno uskladniť na zimu, by sa dali využiť na výrobu muštu.
Výroba litra jablkového muštu vyjde podľa odborníka na ovocinárstvo Ivana Hričovského iba na štyri koruny.
„V porovnaní s vyspelými krajinami je muštární na Slovensku stále veľmi málo. Aj preto veľká časť úrody jabĺk končí každoročne skôr v kalvadose ako v zdravom mušte,“ hovorí Hričovský.
V niektorých oblastiach Slovenska si už výhody muštární uvedomili a nedávno otvorili nové prevádzky v Pukanci či Nitrianskych Hrnčiarovciach.
Odborníci očakávajú, že tento rok sa bude páliť menej, cena za liter vypálenej pálenky oproti minulému roku narástla.
Staré odrody zo záhrad pomaly miznú
Sortiment odrôd jabĺk sa na Slovensku v posledných rokoch síce rozšíril, ale takzvaných starých a krajových odrôd ubúda.
Ojedinelá je už zlatá či kožená reneta, ale dokonca aj jonatánky, ktorých boli kedysi plné záhrady. Aj preto sa snažia ovocinári starý genofond zachraňovať a ďalej šľachtiť.
Odrody našich predkov boli veľmi odolné napríklad proti chrastavosti a do našich klimatických podmienok sa hodili.
V posledných rokoch prenikli na Slovensko hlavne odrody z českého šľachtiteľstva, ale aj z Francúzska, Ameriky či z japonského Fudži.
(eta)
Autor: eta