BRATISLAVA – Ortieľ Európskej únie, ktorým experti minulý týždeň zaradili krajiny podľa rizika výskytu choroby BSE, Slovensko nepotešil. Zostali sme v doterajšej tretej rizikovej skupine, teda medzi štátmi, na ktoré sa bude vo svete pri exporte mäsa hľadieť cez prsty.
Najvyšší šéf slovenských veterinárov Dušan Magic ešte dáva poslednú nádej: „Pre nás je toto hodnotenie zatiaľ stále priebežné.“ Európska komisia aj vďaka diplomatickému úsiliu a viacerým lobujúcim návštevám slovenských politikov i odborníkov zistila, že niektoré hodnotiace údaje o našej krajine boli skreslené. Chce sa preto k definitívnemu zaradeniu Slovenska v máji ešte vrátiť. Podľa Magica sa napríklad ukázalo, že slovenskí colníci označovali v dokladoch dovážanú mäsovo-kostnú múčku pod rovnakým kódom ako sójovú múčku. A tú sme importovali z Belgicka aj v čase, keď sa už dovoz kritizovanej mäsovo-kostnej múčky dávno zastavil.
Jednou z výčitiek únie voči Slovensku je stále nízky počet rýchlych testov BSE hovädzieho dobytka. Podľa odporúčania EÚ musí naša krajina urobiť štyritisíc testov. Zatiaľ ich robí u nás len jediné pracovisko – Neuroimunologický ústav SAV v Bratislave, ktorý s nimi začal oneskorene, až v marci, hoci materiálne mal dávno všetko pripravené. Podľa Magicových slov ich do minulého týždňa urobili 66 (všetky dopadli dobre). To je ale na dôslednú argumentáciu pred Európskou komisiou málo. Šéf Štátnej veterinárnej správy sám priznal: „Myslím, že by bolo dobré, keby sme s tým začali skôr.“ Aj známa odborníčka v tejto oblasti Eva Mitrová tvrdí, že nedostatočný počet vyšetrených zvierat rýchlou metódou je náším jediným výrazným handicapom.
Popri Slovensku sú v tretej rizikovej skupine všetky asociované štáty okrem Slovinska. Z týchto krajín už zakázali dovoz zvierat, mäsa a mäsových výrobkov: Austrália, Nový Zéland, Kórea, Argentína, USA a Kanada. (ru)
Čo nám experti EÚ najviac vyčítajú