Ponuka vhodných odrôd jabloní je u nás bohatá. FOTO - IT |
Jadroviny, najmä jablká, patria z výživného aj zdravotného hľadiska medzi najvzácnejšie druhy ovocia. Majú bohatý obsah vitamínov, vzácnych minerálnych látok a vlákniny. Ich prednosťou je možnosť dlhodobého skladovania a konzumovania v čerstvom stave aj v zime. Odporúča sa zjesť denne aspoň 1 - 2 jablká, najlepšie pred spaním. Dôležitým rozhodnutím pred výsadbou jadrovín je výber vhodných odrôd pre danú lokalitu.
V poslednom období sa do popredia dostávajú ekologické odrody, ktoré sú odolné alebo tolerantné voči niektorým chorobám (najmä proti chrastavitosti a múčnatke) a fyziologickým poruchám. Takéto odrody postupne nahrádzajú donedávna najrozšírenejšiu odrodu Golden Delicious, ktorá je náchylná na chrastavitosť a má sklon k striedavej rodivosti. Pre tieto nedostatky boli z Listiny registrovaných odrôd vyňaté aj nedávno veľmi rozšírené a chuťove obľúbené odrody Jonatan, Coxova reneta, Spartan, Starkrimson Delicious, Zvonkové a ďalšie.
Ponuka vhodných odrôd jabloní je bohatá. V Listine registrovaných odrôd je 63 odrôd jabloní, z toho 46 zimných. Z nich uprednostňujeme ekologické odrody odolné a tolerantné voči chrastavitosti a múčnatke. Z letných odrôd sú to najmä Júlia, Discovery a Vista Bela, z jesenných Prima a zo zimných predovšetkým Angold, Denár, Florina (je citlivejšia na múčnatku), Fuji, Karmina, Melodie, Rajka, Rosana, Santana, Vanda, Topaz a ďalšie. Medzi tolerantné odrody zaraďujeme spomedzi letných najmä Mio a Zlatava, z jesenných Diadém a Doris a zo zimných Hrivna, Pinova či Selena.
Z hrušiek je v Listine registrovaných odrôd uvedených 19 odrôd, z toho 9 zimných. Z nich uprednostňujeme najmä jesennú odrodu Konferencia, odolnú voči chrastavitosti, z odrôd tolerantných voči tejto chorobe najmä letné odrody Diana, Júlová a Williamsova čáslavka, jesenné odrody Boscova fľaška, Charneuská, Nitra a Vila. Zo zimných odrôd sú to Bohemica, Erika, Grosdemange, Jana, Madame Verte, Parížanka a Vonka.