Z prebytkov tekvíc a cukín môžeme pripraviť tatársku omáčku, ktorá má dlhú trvanlivosť.
Potrebujeme: 2 kg tekvice alebo cukiny, 0,25 l oleja, feferónku, 2 stredne veľké cibule, stredne veľkú hlavičku cesnaku, kávovú lyžičku mletého čierneho korenia, 100 g kryštálového cukru a 50 g soli.
Príprava: Tekvicu alebo cukinu ošúpeme a nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu dusíme približne hodinu. Ku koncu dusenia pridáme 0,1 l octu a 0,1 l horčice. Po miernom vychladnutí zmes rozmixujeme, nalejeme do pohárikov a sterilizujeme 15 minút. Omáčku pred konzumáciou zmiešame s kyslou smotanou v pomere 1 : 1.
Autor: Ing. EMIL CVÍČELA