V kuchyni so spisovateľkou Zuzanou Szatmáry

Zuzana Szatmáry varí podľa nálady a počasia, podľa toho, čo práve číta a čo dostane. S vareškou čaruje rýchlo a s fantáziou. Leitmotívom jej varenia je, aby bolo dosť, aby chlapom chutilo, aby ženy nepribrali, aby sa jedlo dalo kedykoľvek zohriať, prípad

ZUZANA SZATMÁRY je spisovateľka, publicistka, sociologička, riaditeľka Nadácie Charty 77 a bezplatnej právnej poradne na ochranu ľudských práv. FOTO - PETER LEGINSKÝ

Zuzana Szatmáry varí podľa nálady a počasia, podľa toho, čo práve číta a čo dostane. S vareškou čaruje rýchlo a s fantáziou. Leitmotívom jej varenia je, aby bolo dosť, aby chlapom chutilo, aby ženy nepribrali, aby sa jedlo dalo kedykoľvek zohriať, prípadne, aby pri varení mohla čítať noviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doma má vždy zásoby od mrazených rýb cez špenát až po talianske paradajkové konzervy a cesnak. Železnú rezervu tvoria po balocky naložené pečené papriky s cesnakom, baklažánová nátierka, slanina, klobása, dobré čaje a arabská káva s kardamonom. Aby, keď ju prepadne tvorivosť, alebo niekto príde, mohla vždy niečo ponúknuť.

SkryťVypnúť reklamu

Literárne kuchárky

Pretože jej mama bola herečka, varievala u nich kedysi hausfrau Karolína. Na jedálnom lístku prevládala paradajková či kôprová omáčka s varenou hovädzinou a knedľou, striedali ju suché vajcové halušky, suché tvarohové rezance a vnútornosti. V nedeľu voňal dvor ich činžiaku slepačou a hovädzou polievkou s domácimi rezancami, viedenskými rezňami, opekanými zemiakmi a vodovým uhorkovým šalátom. To je vôňa, ktorá ju dodnes dojíma.

Rodičia ju často posielali do Čierneho Balogu k rodine Havlíčkovcov, kde bolo päť detí. "Ja som bola šiesta a všetci sme museli pomáhať. Tam som sa naučila, čo treba - od umývania schodov, prania pokrovcov v potoku cez "panírovanie" rezňov, vaľkanie rezancov až po bryndzovicu a varenie lekváru."

SkryťVypnúť reklamu

Jej ďalším učiteľom bola krásna literatúra. Z nej sa dozvedela, ako sa pri stole správa anglická lady, ako sa jedia mušle, čo varia Arméni. Spoznala všetky literárne kuchárky i kuchárky detektíva Nera Wolfa, vyskúšala všetky literárne recepty.

Superrýchle pokrmy

Okrem zbierky detektívok vlastní aj najzaujímavejšiu a najotrhanejšiu zbierku kuchárskych kníh a brožúr - od klasiky cez krkonošskú kuchárku po indickú a americkú Joy of Cooking. Zvykne ich čítať podobne ako Wieselove alebo Lipowetzkého eseje. Po dlhoročných skúsenostiach vie, že najlepšími autormi kuchárok sú muži. Od nich sa naučila superrýchle pokrmy - napríklad z falošných mrazených langúst bleskove udusených v jogurte s cesnakom, cibuľou a petržlenom, hanácku syrnicu zo syrečkov či prácne pražené pirohy z jogurtového olejového cesta s mletou baraninou.

SkryťVypnúť reklamu

Umenie pravdy

Pripravovať minútky, to je pre ňu nuda. Tvrdí, že jedákov obmedzujú, pretože k jedlu treba prísť načas. "Ohrievané minútky predsa nikomu nechutia," hovorí. Neuznáva ani "všetky tie stupídne kuracie či morčacie prsia plnené nezmyslami a ozdobené mrkvami a paradajkami s kukuricou alebo číny po slovensky". Hovorí, že najzaujímavejšie je variť, keď má málo peňazí a málo surovín. "Sama som potom zvedavá, čo vyčarujem, fascinujú ma neznáme kombinácie korení. Napríklad, zostane mi zaujímavá šťava z mäsa a hop - zrazu je z nej kopa vzrušujúcich placiek. Varím aj vtedy, keď sa mi nedarí a mám nanič náladu, alebo, keď mi nejde písanie. Varenie totiž pokladám za umenie pravdy, lebo tam bude konzument ťažko predstierať a falošne vám vykladať, ako úžasne tvoríte. Takže aspoň niečo vytvorím."

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 586
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 120
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 913
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu